Hétvégi sütemény: Dobostorta
A dobostortát Dobos C. József pesti cukrászmester alkotta meg 1884-ben. Célja az volt, hogy a kor elmaradott hűtési technikái ellenére is olyan süteményt hozzon létre, ami sokáig tárolható.
olvass továbbA dobostortát Dobos C. József pesti cukrászmester alkotta meg 1884-ben. Célja az volt, hogy a kor elmaradott hűtési technikái ellenére is olyan süteményt hozzon létre, ami sokáig tárolható.
olvass továbbJózsef Attila az egyik legtragikusabb sorsú költőnk, ám valószínűleg hányattatott gyermek és felnőttkora tette őt olyan naggyá, verseit annyira szívet facsaróan gyönyörűvé. 1964 óta az ő születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, amely alkalmából a költő három legszebb versével szeretnénk emlékezni!
olvass továbbMárcius 21-e a Költészet Világnapja, melyet nem szabad összekeverni a Magyar Költészet Napjával, ami Április 11-én van, József Attila születésnapján. Az ünnepnapot az UNESCO tűzte ki erre a napra, mégpedig azért, mert ekkor van a tavaszi napéjegyenlőség. Ebből kifolyólag pedig a magyar és a világirodalom legszebb, legérzelmesebb verseiből válogattunk.
olvass továbbA Tíz Eszkimó című színdarabot Grecsó Krisztián írta azután, hogy a Katona József Színház igazgatója és rendezője Máté Gábor, felkérte őt egy olyan darab megírására, ami elejétől a végéig a mai magyar társadalomra reflektál. A bemutató 2022. december 17-én volt, az előadás pedig szünet nélkül 1 óra 35 perces. Kicsivel több mint egy évvel később, 2023. december 31-én láttam, és az ijesztő benne az, hogy mennyire aktuális még mindig.
olvass továbbA Törley József által alapított, immár több mint 140 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár indulásától kezdve mind a mai napig a hazai piac központi szereplőjének tekinthető. Valóban csaknem megkerülhetetlen szereplő, hiszen Magyarország messze legnagyobb összefüggő szőlő-termőterülettel rendelkezik. Az évtizedek során számos rendkívül érdekes rekord ért el és így kötődik a társasághoz, amely bizonyítja milyen meghatározó szereplője a piacnak. Ezekből gyűjtöttünk össze három igazi érdekességet.
olvass továbbA Laurel Budapest hosszú évek óta a fővárosi gasztroszíntér egyik legizgalmasabb szereplője, amelyre a klasszikus francia konyhatechnológiákra építve a magyar alapanyagok és hagyományok tisztelete, valamint a nemzetközi konyha fúziója jellemző. A Kertész utcai étterem története november végétől egyedülálló séfpáros felállással folytatódik tovább, Ötvös Zsuzsanna pastry chef és Szabó Dávid head chef vezeti a továbbiakban a konyhát.
olvass továbbA vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb indiai étel. Titka a hosszú és türelmes főzési időben és a különleges fűszerkombinációban rejlik. Somanat, az Indigo Express séfje most veled is megosztja tökéletes indiai vajas csirke receptjét, ami alapján otthon is elkészítheted ezt a sokak által kedvelt ételt.
olvass továbbA koreai kulináris világ titkos kincse, Jeong Kwan szerzetesnő, a "Chef's Table" című Netflix sorozat filozófus-séfje a Koreai Kulturális Fesztivál meghívottjaként szeptemberben Magyarországra érkezik. Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is. Az élő előadáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook oldalán keresztül.
olvass továbbA hamburger évek óta az egyik legnépszerűbb étel a világon, az Egyesült Államokban egy főre vetítve átlagosan heti 2,5 darab fogy, ami évente csaknem 50 milliárd darabot jelent. Állandó vita tárgya mind a profi séfek, mind a laikus hobbiszakácsok körében, hogy milyen is a nagybetűs hamburger. A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának, de ne feledkezzünk meg a zsemléről és a további hozzávalókról sem. A Gorenje összegyűjtötte, miben rejlik a tökéletes házi hamburger titka, hogy felejthetetlenné tegyük a nyári grillezéseket!
olvass tovább2023. április 23-án a Papp László Budapest Sportarénában ad ünnepi koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar. A világhírű zenészeket Lendvai Csócsi József fő prímás öleli át. A nagyszabású fellépés vendégfellépői Kökény Attila és zenekara lesznek.
olvass továbbMagyarországon az utóbbi időben újra divatos lett a vendéglátásban dolgozni, aminek több oka is van. Reflektorfénybe kerültek séfek, hiszen egyre több műsor szól a konyhatudományokról, online felületek ontják magukból a recepteket, és számottevő azon kapcsolódó szakmák száma, ami ehhez köthető. Tulajdonképpen nevezhetjük divathullámnak, de rengeteg társadalmi és gazdasági oka is van ennek.
olvass továbbEkler Viktor a magyar privátséf olyan nagy neveknek készített már ételeket - számos hazai ismert emberen túl - mint Jason Momoa, Keira Knightley. Ennek ellenére mégsem tartja magát séfcelebnek. Számára az élmény sokkal többet jelent.Az Éclair's Fine Bistro társtulajdonosa 8 gyors kérdésünkre adott 8 gyors választ stílusról, szakmáról, motivációról és az élet fontos dolgairól.
olvass továbbMájus 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.
olvass továbbA babka szerintem az egyik legelegánsabb kalács. Nagyon sok verziót kipróbáltam már, mind tészta, mind töltelék tekintetében, de a tésztában biztosan ez a Yotam Ottolenghi séftől kölcsönzött verzió a nyerő, a töltelékek közül pedig a pisztáciakrém és a sült szilva keveréke számomra verhetetlen. Levesz mindenkit a lábáról, már az illatával is. És várd ki amíg megkóstolják!
olvass továbbDobó Kata december 9-én mozikba kerülő családi mesefilmjének címe már mostanra ismerősen csenghet sokak számára, hiszen a MEGAFILM gyártásában hamarosan debütáló produkció rendezője és szereplői beálltak a Cipősdoboz Kampányt népszerűsítő „dobozolók” sorába. Most egy jótékonysági aukcióval is igyekeznek még több gyermek arcára mosolyt csalni.
olvass továbbIdén is megrendezik szeptember 5-én az ingyenes Szenes Iván Emlékkoncertet. Szenes Iván szerette maga körül a boldog embereket, többek között ezért hívja meg 11. alkalommal lánya Szenes Andrea, Édesapja kedvenc, józsefvárosi környezetébe vendégeit, hogy fesztivál hangulatba hozza a hallgatóságot.
olvass továbbJótékonysági vacsorát szervez Kiss Norbi világ és többszörös Európa bajnok autóversenyző szeptember 15-én, délután 4-től a Tisza tónál Sarudon a térség egyik legkülönlegesebb és legminőségibb gasztronómiai kínálatát nyújtó Sulyom Tájétteremben. Norbi ezzel is segíteni szeretné alapítványa, a Macskaárvaház állatmentő munkáját. A hatszoros magyar bajnokként is jegyzett állatvédő autóversenyző kezdeményezése mellé nem csak Kücsön Gyula az étterem tulajdonosa, de Komjáthy Andrea ügyvezető és Berecz Ádám séf is odaállt, így mindannyian önkéntes munkában látják vendégül Norbi jótékonykodó vacsora partnereit.
olvass továbbEgyáltalán nem mindegy, hogy családi házba, lakásba vagy nyaralóba szereltetnénk klímát, ahogy az sem, melyik szobát szeretnénk hűteni, netán télen fűteni a berendezéssel. Minden egyes ingatlantípusnál más-más szempontot érdemes figyelembe venni, ha úgy döntünk, nem bírjuk elviselni a kánikulát az otthonunkban. „Az épület jellege mellett a zajszint, az üzemmód, a teljesítmény és a hatásosság, amire kiemelten ügyelni kell klímaválasztásakor” – hívja fel a figyelmet Nyeste József, a Panasonic szervizmérnöke.
olvass továbbNem csoda, hogy rég a feledés homályába veszett az a tény, hogy az autómobil sorozatgyártás Makóról indult világhódító sikere felé. Nem, nem tévedés, ugyanis a makói születésű Galamb József nem csupán a Ford T modell megalkotásában játszott vezető szerepet alkotótársával, Farkas Jenővel, de ő találta fel a sorozatgyártás ma is alkalmazott alapelvét is, miszerint egy munkacsoport egy feladatot végez el a gyártási folyamatban. Mindezt a Ford T Modell autógyárának igazgatójaként tette le az asztalra, jobban mondva a futószalagra 1908-ban Detroitban Henry Ford jobbkezeként. Az autó hatalmas világsikerre tett szert és a következő majd 20 év során 15 millió példány kelt el belőle.
olvass továbbVarga István, nyers - vegán séf elkészített egy könnyed és finom fasírtot. Amely tökéletes választás lehet hétköznapokra, valamint vendégek fogadására is. Lássuk a receptet!
olvass tovább