Horvátország Gasztronómiai Csúcsa: Friss MICHELIN-csillagok
A rovinji Agli Amici az első két MICHELIN-csillaggal rendelkező étterem Horvátországban
olvass továbbA rovinji Agli Amici az első két MICHELIN-csillaggal rendelkező étterem Horvátországban
olvass továbbJúniusban már sokkal kevésbé lesznek balzsamos energiák, mint májusban voltak, ezt ezen a héten el is kezdhetjük érezni, ugyanis jegyváltások mellett aktiválódnak az első kvadrátok a Kollektívában.
olvass továbbA nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.
olvass továbbA francia konyha meghatározó része a gasztronómiának, és természetesen ha már erre a területre tévedünk, érdemes sorra venni a legfinomabb francia desszerteket, hiszen bőven van mivel büszkélkedniük. A legtöbbjükben domináns a vanília, a gyümölcsök és a karamell, a titok pedig minden esetben a kiváló minőségű könyvekben rejlik.
olvass továbbIndia sokak számára egy misztikus, távoli ország, amiről általában először a fűszeres ízek, illatok, a meditáció, a jóga, a sokszínűség és a hatalmas ünneplések jutnak eszünkbe. Idén világszerte november 12-én ünneplik az indiai újévet, a Diwalit. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepén minden a fényekről és az emberi kapcsolatokról szól. Ranjeet Singh Dhillon, Magyarországon élő indiai üzletember mesélt az ünnepi szokásokról és az indiai modern street foodról
olvass továbbÚjabb könyvvel bővült a Tó-retró könyvtár, amely most a gulyáskommunizmus gasztronómiájának világába kalauzol el. Glázer Szilvia szerző rendhagyó 3in1 szerkezetben álmodta meg a kötetet.
olvass továbbA Hajógyári-sziget újra benépesül június 16-tól három napra, a programban pedig lesz Halász Judit, Gryllus Vilmos, Poronty Cirkusz, bűvész, kézműves foglalkozások, bábszínház, sportprogram, állatsimogató, gasztronómiai játszótér, és ez még nem minden… Az idén egy, hosszú hétvégét átívelő Gyerek Sziget Fesztiválba sűrítették a szervezők a programok sorát, megannyi élményt kínálva kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
olvass továbbMíg tavaly az „örökség” témáját járhattuk körül a hazai gasztronómia legátfogóbb eseményén, idén az „új generáció” kerül a középpontba június 2-4. között a Millenárison, az MBH Bank Gourmet Fesztiválon. A magyar vendéglátás legismertebb képviselőinek bemutatása, és a több mint száz kiállító változatos étel-, desszert- és italkínálata mellett - a programok sűrűjében - a különböző művészeti ágak és a gasztronómia közös metszéspontjainak világában is elkalandozhatunk. A rendezvény névadó szponzora idén az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével létrejött MBH Bank.
olvass továbbA kuckózós időszak közeledtével Star Chalet-ra keresztelt téli csodaországában várja magával ragadó gasztronómiai élménnyel vendégeit a Hard Rock Hotel Budapest, ahol a kandalló duruzsoló tüze mellett kortyolgathatjuk majd a lélekmelengető habos forrócsokit, vagy a hotel hideg napokra megálmodott, különleges italspecialitását, 2022 november 25-től egészen 2023 február 15-ig.
olvass tovább„Az örökség számomra a családi múltat, a családi hagyományokat jelenti" mondja Mautner Zsófia, gasztronómiai szakíró, aki a Gourmet fesztiválok mindegyikén részt vett, mint műsorvezető és így lesz ez idén is. A május 27-29 között a Millenárison zajló fesztivál témája az örökség lesz, ennek kapcsán kérdeztük Zsófit.
olvass továbbMájus 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény - ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot - idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az "örökség" jegyében.
olvass továbbSzeretnék bemutatni nektek pár sajátos ételt a távol-keleti gasztronómiából. Az ottani étkezés teljesen eltér a miénktől, ezért is érdekes számomra ez a téma.
olvass továbbEgy étterem, mely magában hordozza a tájat, a múltat és a jelent, és merészen néz a jövőbe. A táj gasztronómiáját ötvözik a modern konyha bisztróstílusával, mégis hozva a tradíciókat.
olvass továbbJótékonysági vacsorát szervez Kiss Norbi világ és többszörös Európa bajnok autóversenyző szeptember 15-én, délután 4-től a Tisza tónál Sarudon a térség egyik legkülönlegesebb és legminőségibb gasztronómiai kínálatát nyújtó Sulyom Tájétteremben. Norbi ezzel is segíteni szeretné alapítványa, a Macskaárvaház állatmentő munkáját. A hatszoros magyar bajnokként is jegyzett állatvédő autóversenyző kezdeményezése mellé nem csak Kücsön Gyula az étterem tulajdonosa, de Komjáthy Andrea ügyvezető és Berecz Ádám séf is odaállt, így mindannyian önkéntes munkában látják vendégül Norbi jótékonykodó vacsora partnereit.
olvass továbbAz ’egyszerű környezetbarát luxusautómárkából’ az elmúlt években a magát a film, a divat, a művészet a dizájn és a gasztronómia világában is a legmagasabb szinteken képviselve valódi életmódmárkává váló Lexus immár negyedikéve szerepel a Velencei Filmfesztivál, a La Biennale di Venezia szponzoraként. Az eseményen 36 Lexus szállítja majd világ legismertebb és elismertebb színészeit, rendezőit és más hírességeit, ám a márka nemcsak emiatt kerül majd reflektorfénybe, hanem a modelljei által képviselt innovatív technológiák és kifinomult stílus és elegancia miatt is: a Lexus ugyanis ezt az alkalmat ragadja meg az új UX 300e akkumulátoros elektromos kompakt crossover és az LC Convertible luxuskabrió olaszországi bemutatójának megrendezésére.
olvass továbbKincs a belváros szívében az Urban Betyár Étterem! Finoman vegyített, magyarosan tálalt gasztronómia, modern, urbánus köntösben. Múzeumokat megszégyenítő tárlat, döbbenetesen megálmodott környezet és tematika, mely láttán ámulatba esik bárki.
olvass továbbJúnius 13-án egy vízparti gasztronómia kalandtúrára hívja vendégeit Budapest tengerpartja, bemutatva a Lupa változatos beach food kínálatát. A belépő este 7-től ingyenes.
olvass tovább2010-ben a franciák gasztronómiája felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének a listájára. Értékelték a minőségi alapanyagok beszerzését, és hogy elsősorban helyi termelőktől szerzik be azokat. Sokat számított az ételek figyelmes összeválogatása, valamint a borok és az ételek megfelelő összeválogatása. Ezenfelül kiemelkedő a terítés és az ételek külalakja, és az asztal körüli jó hangulat.
olvass továbbAz olaszok számára az étkezés társasági esemény, a legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel fogyasztják. Az olasz konyha lényegesebben egészségesebb a magyarnál, hiszen több zöldséget használnak, és a nálunk elterjedt sertészsír helyett olivaolajat használnak. Ugyanakkor vonható párhuzam a két ország szokásai között, hiszen tőlük vettük át a vörös-és fokhagymát, valamint a száraztésztát.
olvass továbbA magyarok gasztronómiája jellegzetes, néhány ételünk pedig méltán világhírű. Rengeteg külföldi turista is szívesen fogyasztja a tipikus magyar ételeket. Lássuk a legnépszerűbbeket.
olvass tovább