Kulcsszó keresés /


Dilemma az ünnepek előtt: édesítő vagy cukor?

  • 2022. december 18.

Közeledik a karácsony, de valójában már az egész december az összejövetelekről, a családdal és a barátokkal való ünneplésről szól. Ezekről természetesen nem hiányozhatnak a finom falatok, és ezzel együtt a desszertek, édességek sem. Le kell mondanunk ilyenkor bármiről is? Érdemes a cukrot száműzni? Az édesítő vajon egészségesebb, mint a cukor?

olvass tovább

Diétás mítoszok nyomában – Valóban egészségesebb az édesítő, mint a cukor?

  • 2021. október 25.

Manapság szinte már olyan, minta beleprogramozták volna az agyunkba, ha szeretnénk életmódot váltani és egészségesebben élni, akkor lehetőleg minél előbb búcsút kell mondanunk a lisztnek és a cukornak. Sajnos ezt sok esetben éppen olyan nehéz kivitelezni, mint amilyen egyszerű leírni. Ugyanis a cukor iránti vágyunk csillapíthatatlannak tűnhet, pontosan ezért szoktunk az édesítőszerekhez nyúlni. Kérdés, hogy valóban segítség-e ez, vagy egyszerűen csak önámítás?

olvass tovább

Áfonyás kosárkák (Nyers-Vegán)

Ez már az a kategória, amit illegálissá tennénk, annyira gyors, finom és bűnmentes. Csupán 3 összetevője van, valamint teljes értékű élelmiszerek felhasználásával készült, nem tartalmaz semmilyen finomított cukrot, édesítőszert vagy olajat!

olvass tovább

Édesítés természetesen

  • 2016. február 25.

A természetes édesítőszerek a mindennapi táplálékainkban is megtalálható, a természetben is előforduló anyagok. Némelyik nagyobb energiával bír, de vannak olyanok is, melyek rendkívül alacsony glikémiás indexüknek és kis szénhidrát tartalmuknak köszönhetően a legenergiaszegényebb étrendben is jól alkalmazhatók, illetve cukorbetegség esetén is bátran fogyaszthatóak. Egyre szélesebb a kör, melyet ismerünk és biztonsággal alkalmazhatunk. Igyekeztünk őket összegyűjteni nektek.

olvass tovább

Az édes élet alternatívája: a méz

  • 2015. május 08.

A méz természetes, gyermekbarát édesítőszer, ami megfelelő alternatívája lehet a fehér cukornak. Táplálékként vagy gyógytermékként való fogyasztása és felhasználása egyidősnek mondható az emberiség történelmével. Sajnos a múlt században a méhgyógyászati termékek alkalmazása a szintetikus gyógyszerek forradalmának következményeként méltánytalanul háttérbe szorult, az édesítés terén pedig a finomított fehér cukor vette át a vezető szerepet, de újabban ismét  kezdjük felismerni és alkalmazni a méz nyújtotta előnyöket.

olvass tovább

Természetes édesítők

  • 2012. május 19.

Természetes eredetű édesítők új generációja hódít: a sztívia, az agavészirup és a xilit a Táplálkozási Fórum elnöke, Dr. Pados Gyula szerint jól használhatók a diétás étrendekben is.

olvass tovább

Mennyi a napi ajálott cukorbevitel?

  • 2011. március 18.

Túl sok cukrot fogyasztunk, azt hiszem sokunk számára ez egyértelmű bűnözés, mégis nehezen tudunk ellene tenni. Hiába kerüljük, hiába helyettesítjük más, egészségesebb édesítőkkel (mint nádcukor vagy méz), meglepő, hogy hány élelmiszer tartalmaz és mennyi hozzáadott cukrot, a kenyértől kezdve, a joghurton át egészen a gyümölcslevekig.

olvass tovább

Valóban hizlalnak az édesítők?

  • 2008. március 30.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az édesítőszerek hatására a szervezet számára nehezebb lesz a táplálékfelvétel és a testsúly kontrollja, ez pedig egyenes út az elhízáshoz.

olvass tovább