Mivel idén nyáron nem mehetünk távoli vidékekre nyaralni, igy a nyaralást kell idehozni. Ázsia a konyhádban! Ezek a tekercsek igazi jolly jokerek! Nyáron mindent bele lehet tenni, ami a kertben terem vagy amit a piacon „levadászol” aznap. A gyerkőcök is biztosan szívesen fogyasztják, hisz olyan viccesek és színesek. De ha a csajok péntek este átmennek hozzád, akkor is nyerő választás.
Hozzávalók (4 személyre):
Ötfűszeres kacsacomb:
2 db kacsacomb
1 teáskanál kínai ötfűszer keverék*
150 ml szójaszósz
5 gerezd zúzott fokhagyma
víz
Pirított tofu:
100 g füstölt tofu
2 evőkanál napraforgóolaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál édes chiliszósz
1 teáskanál szezámolaj
Marinált vörös káposzta:
200 g vörös káposzta
200 ml víz
200 g cukor
150 ml almaecet
1 teáskanál só
Mogyorószósz:
3 evőkanál mogyoróvaj
0.75 ml kókusztej
Fél teáskanál reszelt gyömbér
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
1-2 teáskanál limelé
További hozzávalók a tekercshez:
rizslap
rizstészta (cérnametélt)
sárga és piros pritamin paprika (csíkokra vágva)
uborka (csíkokra vágva)
avokádó (vékony szeletek)
retek (vékony szeletek)
menta- és korianderlevél
fekete szezámmag (sima is lehet)
tojás (omlettnek sütve, téglalapra vágva)
ehető virágok (árvácska, begónia, kamilla, rózsaszirom)
Fotó kredit: Baka Szabolcs
Kacsa: A kacsacombokat átmossuk és egy tűzálló tálba helyezzük őket. Összekeverjük a kínai ötfűszer keveréket a zúzott fokhagymával és a szójaszósszal. A keveréket ráöntjük a combokra, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje őket, fóliával lefedve kb. 1,5 órát sütjük 170 fokon. Ha megpuhult a hús leöntjük róla a levet és még pirítunk rajta egyet a sütőben. A kihűlt combokról lefejtjük a húst.
Tofu: A tofut rudacskákra vágjuk, forró serpenyőbe kevés olajat hevítünk, melyen elkezdjük piritani őket. Ha egy kicsit már megpirultak rájuk kanalazzuk a többi hozzávalót és ezzel együtt befejezzük a pirítást.
Vörös káposzta: A káposztát felcsíkozzuk, befőttes üvegbe tesszük. A marináló léhez összekeverjük a többi hozzávalót és ráöntjük a lilakáposztára. Legalább 2-3 órát állni hagyjuk, de a legjobb ha egy egész éjszakát marinálódik.
Mogyorószósz: A mogyorót összeturmixoljuk a kókusztejjel, majd a többi hozzávalóval.
Tekercsek: A risztésztát forró vízbe helyezzük kb. 5 percre és leszűrjük. Keressünk egy akkora edényt, melyben szépen elférnek a rizslapok az áztatáshoz, továbbá fektessünk ki egy nedves konyharuhát a munkaasztalra. A hozzávalókat készítsük ki magunk elé és jöhet a tekercselés kedvünk szerint.
Fotó kredit: Baka Szabolcs
A rizslapot (egyesével) helyezzük a hideg vízbe kb. 30 másodpercre, majd helyezzük át a nedves konyharuhára, kedvünk szerint töltsük meg és tekerjük fel (nem a konyharuhával együtt kell, az csak arra szolgál, hogy nedvesen tartsuk őket). A kész tekercseket a mogyorószósszal, szójaszósszal, aprított korianderrel és mentával tálaljuk.
JEGYZET:
*Kínai ötfűszer keverék: csillagánizs, szegfűszeg, szecsuáni bors, fahéj, édesköménymag
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez