Elmúlt már az az idő, amikor a kutyák kizárólag a konyhai maradékon vagy rossz minőségű kutyatápon éltek. Ha négylábú kedvencednek hosszú életet szeretnél biztosítani, érdemes utánajárni, mivel a legjobb táplálnod.
Nagy divat manapság a szuperételek (angol kifejezéssel: superfoodok) fogyasztása. Ezekben az ételekben különösen sok az egészséges tápanyag: kiemelkedően magas a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, fitonutriensek aránya. A superfoodok segítségével tehá egységnyi mennyiségű táplálékkal az átlagosnál sokkal több értékes tápanyagot vihetünk be a szervezetbe.
Első hallásra talán furcsa gondolat, hogy a kutyádat is superfooddal tápláld. De ha jobban belegondolsz, nem is olyan különös ötlet. Hiszen a házi kedvenceket is egyre gyakrabban sújtják a gazdik körében gyakori civilizációs betegségek, például az elhízás, az allergia vagy a rák. És ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is az egyik fő ok az életmód és az étkezés.
Superfood a kutyáknak is
Fotók: PetChef.hu
De pontosan mit adj a kedvenc kutyusodnak, ha superfooddal szeretnéd táplálni? Lássunk néhány konkrét példát!
Édesburgonya
Az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszer, amelynek tápanyagai a kutyák számára is rendkívül értékesek. Védi a gyomrot és a májat, kiemelkedő a C-, B2- és B6-vitamintartalma. Jelentős kálium-, kalcium- és magnéziumforrás. Fogyasztása erősíti az immunrendszert.
Kinoa
Sokan gabonának gondolják, pedig valójában egy, a céklával és a spenóttal rokon növény, amelynek a magját használjuk. Sok benne a kálium és a kalcium, jelentős a magnézium-, vas- és foszfortartalma. Ennek köszönhetően a csontok képződésére és az idegrendszerre is jó hatással van, illetve segíti a vérképzést. Bőven található benne a rákos megbetegedéseket elősegítő szabadgyököket semlegesítő antioxidánsokból. Teli van fitonutriensekkel is, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Jelentős omega 3 és ALA-zsírsavtartalma pedig a főzés hatására sem csökken vagy károsodik.
Chiamag
A Dél-Amerikában őshonos chiamag (más néven: aztékzsályamag) egy igazi superfood. Sok benne az omega 3 és omega-6 esszenciális zsírsav, ezek a vérkeringésre és az agyműködésre is jó hatással vannak. Emellett jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz. Rosttartalma ugyancsak átlagon felüli: 18-30%-os. Fogyasztása jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak, miközben mérsékli a rossz és emeli a jó koleszterin arányát a vérben.
Számos jótékony antioxidáns is található a chiamagban, ezek lassítják az öregedést és rákmegelőző hatással is bírnak. A chiamag továbbá jó hatással van a vércukorszintre és az anyagcserére. A bőr és a csontok egészségét a cihamagban lévő ásványi anyagok (kalcium, foszfor, mangán) segítik. A magnézium emellett az alvászavarok és a fáradékonyság ellenszere.
Sárgarépa
A most következő élelmiszerek, beleértve a sárgarépát is, nem számítanak a szűkebb értelemben vett superfoodok közé. Mivel azonban ezek is sokféle, jelentős mennyiségű értékes tápanyagot tartalmaznak, tágabb értelemben gyakran mégis besorolják őket ebbe a csoportba.
A sárgarépában nagyon sok béta-karotin található, így látásjavító hatása van. A sok A- és C-tiaminnak köszönhetően jó immunerősítő, jelentős rosttartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Emellett erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja a máj működését és az állat bundája is fényesebb lesz tőle.
Brokkoli
Kiváló vas- és vitaminforrás, amely antioxidánsokban és rostokban is gazdag. Ez utóbbiak a bélrendszerre vannak nagyon jó hatással. Glükozináttartalma révén pedig segít a rák megelőzésében és a gyulladások megelőzésében.
Sütőtök
A chiamaghoz hasonlóan a tökfélék is Latin-Amerikából terjedtek el az egész világon. A sütőtökfélék pedig közöttük is különösen gazdagok értékes tápanyagokban. Például A-, C- és E- vitaminokban, de vasban is, ezek pedig immunerősítő hatásúak. A sütőtök antioxidáns-tartalma is kiemelkedő. A benne lévő alfa- és béta-karotin, valamint béta-kriptoxantin semlegesíti a szabadgyököket, így megelőzi a rákot, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. Az A-vitamin emellett látásjavító hatású, a tökben lévő kálium pedig jó hatással van a szervezet vízháztartására és a vérnyomásra. A sütőtök további előnye, hogy az értékes tápanyagokhoz alacsony kalóriatartalom társul, így nem hajlamosít a hízásra.
Barna rizs
A barna rizs nagyjából annyi kalóriát tartalmaz, mint a fehér rizs, de sokkal több benne a hasznos tápanyag. Ennek oka, hogy csak a külső héját távolítják el, míg a rizsszemet fedő burkot és a korpát nem, amitől viszont a fehér rizst megfosztják. Így a barna rizs valóságos B-vitamin-bomba: jelentős mennyiségű B1-, B3-, B5- és B6 vitamint tartalmaz. De sok hasznos ásványi anyag (pl. kálium, magnézium és kalcium) is bőven van benne. Ha ez nem lenne elég, antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
Hajdina
Igen értékes növényi fehérjeforrás, amely rengeteg káliumot és sok kalciumot tartalmaz. Rosttartalma is messze átlagon felüli, ez az emésztőrendszer szempontjából rendkívül kedvező. A hajdinában is sok az antioxidáns, a bennelévő rutin nevű anyag pedig regenerálja az érfalakat és a sejteket.
Zöldborsó
A többi hüvelyeshez hasonlóan sok benne az értékes növényi fehérje és aminosav, de B1-, B2- és C-vitaminban is bővelkedik. Mangán- és magnéziumtartalmának köszönhetően kedvező hatása van a szív- és érrendszerre, a benne lévő rost pedig az emésztést segíti.
Áfonya
A fekete áfonya még a superfoodok között is kiemelkedik, olyan magas az antioxidáns-tartalma. Ezek közül is antocianinból van benne a legtöbb, amely a szabadgyökök ellensége. Így az áfonya fogyasztása védi a szervezetet a káros oxidatív stressztől, vagyis erősíti az immunrendszert és megakadályozza a daganatos betegségek kialakulását. Az áfonya a szénhidrát-anyagcserére is jó hatással van, mérsékli a vércukorszintet. Emellett a húgyuti fertőzéseket gátló hatása van a gyümölcsnek, a már említett antocianin pedig a szem mikroegészségére is jó hatással van.
Az áfonyában található polifenolok pedig serkentik az agyműködést, gátolják az agy öregedését. Továbbá az áfonya emellett számos érfalvédő anyagot is tartalmaz, amelyek a hajszálereket is erősítik, kedvezően befolyásolják a koleszterinszintet és gátolják a magas vérnyomás kialakulását. A benne lévő flavoinodok támogatják a gyomor működését, rosttartalma pedig a bélműködést.
Hosszabbítsd meg a kutyád életét
A kutyák körében az utóbbi években az egyik vezető halálok a különböző daganatos megbetegedések csoportja. Főleg az idős kutyáknál gyakori a rák. A rák megelőzése és a betegség elleni küzdelem szempontjából egyaránt kiemelt szerepe van a helyes táplálkozásnak.
A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli az állat ellenálló képességét, erősíti az immunrendszerét. A megfelelő, superfoodokban bővelkedő étrend segítségével sokat tehetsz kedvenced egészségéért. Akárcsak a bolti kutyatápok elhagyásával, hiszen így számos káros anyag, tartósítószer, színezék, aroma és felesleges szénhidrát, illetve cukor elkerülésével szó szerint meghosszabbíthatod az életét.
PetChef - a finom és egészséges, minőségi kutyaeledel
Fotó: PetChef.hu
A kutya évezredek óta az ember leghűségesebb barátja, túlzás nélkül családtagnak számít, akit finom és egészséges táplálékkal kényeztetünk. Ilyenek a PetChefnél készülő, kiváló minőségű kutyaeledelek is, amelyek a korábban felsorolt szuperélelmiszerek mellett ellenőrzött eredetű hazai húsokból és alapanyagokból, frissen készülnek.
A PetChef receptjeinek táplálék-összetételét Dr. Varga József állatorvos, a kutyák táplálkozásának szakértője állította össze olyan minőségi alapanyagokból, amelyek emberi fogyasztásra is alkalmasak. Ha ilyen ételekkel táplálod a kutyádat, biztos lehetsz benne, hogy a kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükséges tápanyagokat hiánytalanul biztosítod a számára.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez