Megérkezett az ősz, most jött el az ideje a bebújós leveseknek A krémlevesek nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetőek. A fő alapanyagot süthetjük, főzhetjük vagy akár pirithatjuk is. A levesbetétek tárháza is bőséges. Dúsíthatjuk zöldség chipsszel, kolbászmorzsával, sajttal, de akár frissítő szósszal vagy fűszeres olajjal is. Így született meg ez a zellerkrémleves is, próbáljátok ki!
Hozzávalók (4 főre):
Leves
1 nagy zeller
2 db salotta hagyma (apró kockára vágva)
5 evőkanál olívaolaj
0,5 l zöldségalaplé
szerecsendió
só
bors
5 dkg vaj
Levesbetét
1 negyed zeller
10 dkg krémes kecskesajt
egész bors
Relish*
fél salotta hagyma aprítva
fél bio citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál aprított petrezselyem
só
bors
Fotó: Baka Szabolcs
A leveshez először meg kell sütnünk a zellert, valamint a zeller chipsszet. Ezt együtt fogjuk megtenni. Tisztítsuk meg a zellereket, amit levesnek szánunk vágjuk egyforma kockákra, a chipsnek szánt adagot pedig vékony lapocskákra. Locsoljuk meg a zöldségeket olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk meg őket, majd tegyük a 180 C-ra előmelegített sütőbe. A levesnek szánt zöldséget kb. 30 perc múlva vegyük ki, a chipsszeket pedig akkor, amikor már jól megpirultak.
Míg a zeller sül, addig az apróra vágott salotta hagymát pirítsuk meg olívaolajon, majd engedjük fel az alaplével.
Továbbá készítsük el a relish-t, melyhez a salotta hagymát összekeverem a citromlével és a sóval, hagyom állni 10 percig, majd hozzáadom a többi hozzávalót is és további 30 percig hagyom állni még. Ez idő alatt van idejük összeérni az ízeknek.
Ha letelt zeller sütési ideje (nem muszáj, hogy teljesen puha legyen, úgyis főzni fogjuk még egy kicsit), akkor tegyük az alaplébe a zöldségeket. Ízesítsük a levest, sóval, borssal és egy kis szerecsendióval. Főzzük puhára a zöldségeket, pürésitsük botmixerrel, végül keverjük bele a vajat.
Háromból kettő levesbetétünket a főzés alatt már elkészítettük, az utolsó lesz a kecskesajt. Ehhez a friss kecskesajtból formázzunk meggy nagyságú golyókat és forgassuk bele őket durvára őrült színes borsba.
Tálalás során variálhatjuk, hogy csak egy-egy feltétet teszünk a levesbe, de akár mind a három is használható egyszerre, hisz az ízek szépen kiegészítek egymást.
*Pikáns ízű szósz, melyet kis mennyiségben fogyasztanak. Célja hogy erőteljes izével pikáns ízt adjon az ételeknek.
További finom receptekért látogass el Facebook és Instagram oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez