Ki ne szeretné a tésztát? Ez a tészta pedig tökéletes választás gyors ebédnek vagy vacsorának. Imádom a lazacot, és a pestót! De ha valaki nem halpárti, lazac helyett akár csirkemellel is elkészítheti.
A pestóban a tökmagot egy kicsit roppanósra kell hagyni. A karamellizált újhagyma édessége pedig minden falatot még csodálatosabbá tesz.
Hozzávalók (2 főre):
Paradicsomszósz
500 g paradicsom (hámozva, apró kockára vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
6 szál újhagyma (2 cm-es darabokra vágva)
300 g lazacfilé (felkockázva, bőr nélkül)
2 szem kardamom hüvely (megroppantva)
2 evőkanál olívaolaj
víz
só
bors
Tészta
200 g farfalle
1 L forró víz
3 nagy csipet só
Pesto
30 g petrezselyem
30 g bazsalikom
30 ml olívaolaj
20 g tökmag
2 evőkanál limelé
só
Az újhagyma darabokat kevés olajon barnára pirítjuk, majd kiszedjük őket egy külön edénybe. A paradicsomokat leforrázzuk és meghámozzuk. A reszelt fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kardamomt is. Sűrű szószt főzünk belőle, időközben ha kell vizet adagolunk hozzá.
Amíg fő a paradicsomszósz, a lazacot nagyobb kockákra vágjuk, valamint a farfalle tésztát sós forrásban lévő vízben kifőzzük.
A pestóhoz összeturmixoljuk a petrezselymet, bazsalikomot, olívaolajat, limelevet. Sózzuk, ha elég pépes, beletesszük a tökmagot is, mellyel még egy kicsit pürésítjük. A tökmag maradhat darabosabb, jót tesz neki ha roppanós marad néhol.
Ha kész a szósz, kivesszük a kardamom hüvelyeket belőle. Beletesszük a lazackockákat és még néhány percig folyamatosan kavargatva főzzük, míg a lazac is megfő. Utolsó lépésként a tészta főzővizéből kb. 4 evőkanállal hozzáadunk a szószhoz, valamint a 2 evőkanál olivaolajat is tesszünk bele. A szószt összekeverjük a frissen kifőtt tésztával, valamint a karamellizált újhagyma darabokkal. Tálaláskor a szószos tésztát, meglocsoljuk a pestóval, meghintjük parmezánnal, valamint bazsalikom levelekkel díszítjük.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez