Felejthetetlen kulináris élményben volt részünk a budapesti Buddha-Bar Hotel éttermében.
Olyan, mint amilyennek elképzelsz egy felsőkategóriás éttermet, de valahogy mégis más. Az atmoszféra magával ragad, a Buddha lenyűgöz, a félhomály és a meleg gyertyafény megszűnteti az időérzékedet. Nem is beszélve a Buddha-Bar jellegzetességéről, a léleksimogató, stressz mentesítő, mindennapokból azonnal kiragadó chill out zenéről. Minden tökéletes volt, hogy elfogyasszuk a pazar menüt, amit teljes egészében a chefre bíztunk: minden olyat szerettünk volna megkóstolni, ami jellemző az étteremre, amiről nem maradhatunk le. A mennyei csirke saláta Elsőként a tradicionális thai Tom Yam levest kóstolhattuk meg ínycsiklandozó tengeri herkentyűkkel. A thaiföldi gyömbér, vagy más néven galanga gyökér pikáns aromája és a citrusos jegyek tették teljessé. A forró leves után egy előétel válogatást gusztáltunk végig: Fűszeres tonhal tatárt a legfrissebb és legízletesebb tonhalból, igazán egzotikus, édesnek semmiképp sem mondható zöld papaya salátát, valamint az est kedvencét, a Buddha Bar csirke salátát. Döbbenetes! A szezámmag és szezámolaj íze dominált, selymessé tették a langyos salátát. Mikor Osama Kutaini megkérdezte, hogy melyik étel ízlett a legjobban, mi azonnal rávágtuk a csirke salátát. Elégedetten mosolygott, azt mondta, igazi közönség kedvenc, a ház egyik legkedveltebb fogása, szóval nem csodálkozott egy percet sem. Nem hiányozhatott egy különleges sushi válogatás sem, és fontos kiemelni a wasabi torma minőségét: Budapesten még egyikünk sem evett ilyen kiváló, testes wasabit! A különleges kalifornia makik is mennyeiek voltak. A leves és az előételek után elégedetten hátradőltünk, és nyugtáztuk, hogy, ha most érne véget a vacsora, akkor is jóllakottan, igazi gasztro-csoda után mennénk haza, de itt még nem fejeződött be Buddha-Baros utazásunk, következtek a főételek. |
Rákfaroktól lila krumpliig Wokban sült hátszín thai bazsalikommal, tempurázott garnélarák fűszeres majonézzel, pirított rizs Sanghai módra, (óriási pirított rákfarkakkal) wokban sült zöldségek, melyek között megkóstolhattuk az ízletes lila burgonyát is. (pedig mindketten azt hittük, gesztenyét eszünk!) Legalább húsz percig falatoztunk a mennyei fogásokból, kis szünetekkel, de sikerült legyűrnünk az óriási adagokat. Ekkor Osama csillogó szemmel egy csokoládés szezámmagos szeletet kínált nekünk kókuszfagylalttal – ez volt a kegyelemdöfés. Isteni ízkombináció! Osama Kutaini executive chef a Buddha-Bar étterméről Osama Kutaini vendégszeretete, kellemes társasága tette még teljesebbé az estét: miután végigkóstoltuk a Buddha-Bar legfantasztikusabb fogásait, és szinte meghatódva hallgattuk José Padilla: Adios ayer című számát (mintha így lett volna megkoreografálva az egész) a chef leült hozzánk mesélni kicsit az itteni munkásságáról, a Buddha-Bar konyhájáról. „Akartam ám szólni, hogy nem lesznek pici adagok, inkább magyaros méretűek és nem a boutique éttermek parányi fogásaira hajazók. Fontos szabály, hogy itt jól tudj lakni: kényeztesd az ízlelő bimbóidat, de ne maradj éhes! Éreztétek, hogy a tonhal és a tengeri herkentyűk is milyen kirobbanóan frissek, a zöldségek mennyire ropogósak? A másik legfontosabb dolog számomra, hogy a konyhámban csak prémium alapanyagokkal dolgozzak, az éppen jó, és az átlagos nem elég, nekem a csúcsminőség kell, hogy vendégeinknek a legjobbat nyújthassuk, és egy finom ebéd, egy kellemes vacsora után visszahúzza a szívük (és a hasuk) őket a Buddha-Barba. Ehhez tényleg esszenciálisak a minőségi hozzávalók, amik mindenki nagy meglepetésére, a tengeri és különleges keleti hozzávalókon kívül bizony mind magyar termelőktől érkeznek! Sőt, hogy tovább fokozzam a meglepettséget, a vendégek zöme, mintegy 80%-a szintén magyar és nem külföldi. Sokan azt gondolják, hogy ezt a luxust inkább a turisták kívánják és számukra elérhető, de az ár-érték arány úgy gondolom, hogy kiváló. Amellett, hogy egy nemzetközi szállodalánc licenszeken is alapuló étterme vagyunk, egy konyhaművészeteket kedvelő pár, egy család különleges alkalmakkor igazán megengedhet magának egy Buddha-Bar látogatást! Mi, a konyhában, egy fiatal csapat vagyunk, kellő lelkesedéssel, az ízek iránt maximálisan elkötelezve. A team rajtam kívül (Szíriából származom) és egy félig japán fiún kívül (sushi chef) mind magyar fiatalokból áll és csodás dolog a sok éves tapasztalatomat átadni nekik. Azt, hogy fontosak az arányok, hogy tiszteljük a hozzávalókat. És ami a vesszőparipám: mindig, minden fogásnak ugyan olyan ízűnek kell lennie! Ha egy vendég januárban jön, aztán csak novemberben újra, 100%-ban ugyan azt az ízvilágot kell kapnia! Minden apróságra odafigyelünk, szívvel-lélekkel csináljuk, hogy lenyűgözzük a vendégeket. Ugye sikerült?” Nem kérdés, imádtuk és hírét visszük az impozáns és nem kevésbé zseniális konyhával rendelkező Buddha-Barnak. Ez tényleg nem „csak” egy étterem, egy életérzés! buddhabarhotel.hu |
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez