A Hennessynél a cognac nem rögtönzött. Kedvességgel és figyelemmel, keménységgel és szeretettel készítik el. Először is elkészül az alapbor, ami ugni blanc-ból készül, ez egy könnyű gyümölcsös szőlőfajta, mely tökéletesen illik a Hennessy ház réztartájaihoz, ahol kétszer párolják le.
Annak érdekében, hogy biztosítsák a tökéletes, egyben változatos ízeket, csak olyan eaux-de-vie-ket választanak ki, hogy méltó alapjai legyenek a Hennessy cognacocnak, melyek Grande Champagne-, Petit Champagne-, Borderieds-, Fins Bois-ban készültek. A második lépés az érlelési idő, ez az érzékek és a képzelet játszmája, mert akár egy életen át is tarhat ez a szakasz, hogy megtalálják a tökéletességet. A Hennessy pincékben a félhomályban állnak a kizárólag francia erdőből származó, akár több, mint 100 éves tölgyfákból faragott hordók. Összesen több mint 300,000 ilyen hordó pihen a pincékben. A Hennessy büszke arra, hogy a világ egyik legnagyobb cognac eaux-de-vie-tartaléka van. Amikor elérik az érlelés csúcspontját, átkerülnek egy fonott külsejű üvegballonba, ahol tökéletesen megőrzik a különleges jegyeiket. Ezeket majd felhasználják a legritkább konyak készítésére. A legrégebbi eaux-de-vie 1800-ból származik!
Hennessy VSOP Privilége
Először 1817-ben látott napvilágot, IV. György, akkor még leendő angol király személyes kérésére készült el (erre utal a névben a Privilége szó), aki egy „very superior old pale” konyakot rendelt a Hennessy maisontól. így a Hennessy nemcsak tökéletesen egyensúlyos konyakot hozott létre a király számára, hanem megteremtett egy azóta is használatban lévő új kategóriát, a VSOP-t.
Azóta eltelt 200 év, és tulajdonképpen semmi sem változott. A Hennessy master blender Fillioux családnál 8 generáció váltotta egymást, akik folyamatosan arra törekedtek, hogy a VSOP különleges karakterét megőrizzék. Az eredmény pedig egy univerzális, egyensúlyos konyak, ami 2 évszázada tökéletes konzisztenciát mutat, mégis folyamatosan megújul a limitált kiadásokon és művészeti együttműködéseken keresztül.
Ezt a konzisztenciát a master blenderek 60 különböző korú (4 és 15 év közötti) és karakterű edv-k házasításával érik el, amiket a fejlődésük csúcsán válaszanak ki, fiatalabb és idősebb hordókból egyaránt. A cél mindig az egyensúly, és a 200 év elteltével is változatlan karakter és stílus.
A HY VSOP a magyar piacon hivatalos disztribúción keresztül 2019-ig nem volt elérhető. A helyét eddig a VS és az XO között egy külön kategória, a Fine de cognac töltötte be, ami valahol a VS és a VSOP között helyezkedett el, fiatalabb edv-k házasításával készült.
Most azonban úgy döntött a Hennessy maison, hogy szeretné visszaállítani a klasszikus, hisztórikus VS-VSOP-XO sort.
A márka hivatalos forgalmazójának, a Fine Brands Company-nak köszönhető, hogy hétfő este már VSOP-t kóstolhattuk, tulajdonképpen mindenféle formában. Az este célja éppen annak a bemutatása volt, hogy mennyire változatos ez a cognac, hiszen fogyaszthatjuk magában, on the rocks, long drink-ként vagy koktélban egyaránt.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez