Egyszerű, könnye desszertet kerestek az ünnepi asztalra? Higgyétek el, ez a pavlova remek választás lesz. Ropogós, habos, légies, gyümölcsös, krémes…. Minden benne van, amit csak kívánhatunk egy ünnepi desszerttől.
Hozzávalók (1 db 18 cm-es tortaformához):
Pavlova:
50 g tojásfehérje
75 g cukor
2 g étkezési keményitő
1 ml almaecet
porcukor (szóráshoz)
Meggyzselé:
100 g meggypüré
70 g cukor
8 g pektin
8 ml citromlé
Mascarponés tejszínhab:
25 g mascarpone
125 g tejszínhab (jól behűtve)
15 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Mascarponés gesztenyepüré:
50 g mascarpone
50 g gesztenyepüré
Melegítsük elő a sütőt 110 fokra. A pavolvához először a tojáshabot készítjük el, melyhez elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, ha már félig kemény a habunk, hozzáadjuk a kimért cukor felét. Tovább folytatjuk a habverést, míg kemény habbot nem kapunk, ekkor a keményitővel összekevert maradék cukrot is belekeverjük, végül az 1 ml ecetet is hozzáadjuk.
Rajzoljunk egy sütőpapírra egy 18 cm-es karikát és ebbe oszlassuk el a felvert tojáshabot (kedvünk szerint kinyomhatjuk habzsákból különböző kinyomócsövek segítségével, de akár egy lapát segítségével is elrendezhetjük egy csinos halomba). Szórjuk meg vékonyan a habot porcukorral és helyezzük a sütőbe száritani körülbelül 1 órára.
Ha elkészült a habos alap hagyjuk kihűlni.
A meggyzseléhez forraljuk fel a meggypürét, keverjük bele a cukorral elkevert pektint, majd forraljunk rajta egyet, végül adjuk hozzá a citromlevet. Hűtsük ki a zselét és oszlassuk el a tojáshab alapon.
A tejszínes krémhez, verjük fel a tejszínhabot a vaníliás cukorral és keverjük el benne a mascarponét, melyet előzőleg összekevertünk a cukorral.
A gesztenyéskrém esetében keverjük össze a mascarponét és a gesztenye masszát.
Töltsük mindkét krémet habzsákba. A desszert tálalása előtt a két előre elkészített krémet nyomkodjuk a pavlova tortánk tetejére.
A tortánkat tetszés szerint megszórhatjuk karácsonyi dekorcukorral, piros bogyós gyümölcsökkel vagy akár gránátalma magjával.
Elkészítési idő: 40 perc, száritás: 1 óra
További finom receptekért látogass el Facebook és Instagram oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez