Bevallom, mikor először találkoztam a szilvaleves és a pisztáciás morzsába forgatott gombóc párosával, legfőképp az étel gyönyörű színe ragadott magával. Szemet gyönyörködtető étel.
Igy mindenképpen el kellett készítenem a saját verziómat is. Eszembe jutott, mi lenne ha tennék a levesbe egy kis céklát is, hisz a színe úgy még csodálatosabb lesz, az íze pedig szuperül harmonizál a szilvával. A lenti túrógombóc receptet pedig bátran használhatjátok önmagában is. Mindig működik, sosem esik szét, szuper gyors és hihetetlen finom.
Hozzávalók (2 főre):
Leves:
500 g szilva
150 g cékla (turmixolva)
2 dl víz
2 evőkanál cukor
1 csipet só
2 ág rozmaring
3 szem szegfűbors
4 szem borókabogyó
Pisztáciás morzsa:
100 g zsemlemorzsa
20 g vaj
2 evőkanál kristálycukor
90 g pisztácia (tisztítva)
3-4 bazsalikom levél
Túrógombóc:
250 g túró
35 g búzadara
1 tojás (szétválasztva)
1 csipet só
A leveshez a kimagozott szilvát és a megtisztított, turmixgépben pürésített céklát 2 dl vízzel feltesszük főzni. Ízesítjük cukorral, sóval, borókabogyóval, szegfűborssal, valamint a rozmaringgal. Miután a leves felforrt még 5 percig gyöngyözve főzzük tovább, majd levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a rozmaringot, borókabogyót és szegfűborsot és botmixerrel pürésítjük.
A morzsához a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, ha elolvadt, beletesszük a zsemlemorzsát, pirítani kezdjük, végül hozzáadjuk a kristálycukrot ezzel is pirítjuk még 2-3 percig. A morzsa befejezéseként a pisztáciát, a bazsalikom levelekkel és a pirult morzsával aprító gépben összemixeljük.
A túrógombóchoz a túrót áttörjük, összekeverjük a sóval, a tojássárgájával, valamint a kimért búzadarával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a túrós keverékhez. Kisebb, sárgabarack nagyságú gombócokat formázunk a masszából. Lobogó, enyhén sós forró vízben 10 percig főzzük őket, majd levesszük a tűzről a fazekat és még 5 percig állni hagyjuk a főzővízben a gombócokat, végül leszürjük őket.
Tálaláskor a gombócokat beleforgatjuk a kész morzsába és a forró levessel szervírozzuk őket. Díszíthetjük a levest szárított rózsaszirommal, búzavirággal, cékla chipsszel, bazsalikommal vagy mentával.
TIPP: A gombóc esetében az a tapasztalatom, hogy boltban vásárolható túróból jobb elkészíteni őket, a házi túró okozhat problémákat az állagban. A túrógombóc, mint levesbetét használható még meggykrémlevesbe, szamóca- vagy akár málnakrémlevesbe is
További finom receptekért látogass el Facebook oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez