Tibeti gasztronómia
A tibeti kultúráról ma már egyre többet hallhatunk és olvashatunk, s bár ételeik nem túl népszerűek, szakácsművészetük pedig tulajdonképpen anyáról leányra szállt, ettől függetlenül ételeik ízletesek, egészségesek és roppant táplálóak.
A Tibetiek legfőképpen kecske és birka gyomrot esznek. De sosem bivalyt, mert abban reinkarnálódnak az isteneik. Tibetben a buddhizmus északi ága terjedt el, amelyet esetenként lámaizmusnak is neveznek, a szerzetesek neve alapján. A húsevés tilalma az állatok (és az élet) védelmét szolgálja. Egy vallásos tibeti csak ritkán, és akkor is csak evés céljából öl állatot, általában a nagyobb testűeket, mivel azok húsa több embert is táplálni tud. Természetesen a tibetiek életét komolyan veszélyeztetné a húsevés teljes elhagyása, ezért nem teljes a tilalom. Leggyakrabban háziállatokat esznek, így sertést, marhát, birkát, kecskét (e két utóbbi esetében az állat tüdeje és gyomra ínyencségnek számít) vagy épp az itt honos jakot, aminek minden részét felhasználják. Teljes tiltás csak a bivalyra érvényes, hiszen ebben az állatban már több istenség reinkarnálódott. A protein pótlására céljából ugyanakkor rengeteg tej és tejterméket, vajat, sajtot fogyasztanak.
A tibeti gasztronómia az elzártság és a már említett húsevés korlátja miatt nem lett kifejezetten népszerű a világban. Pedig ételeik táplálóak, ízletesek, de nem annyira fűszeresek, mint a kínai ételek nagy része, mivel a buddhizmus a fűszerezés mértékét is befolyásolja. Tilos fokhagymát enni Buddha születésnapja környékén és a templomba menetel előtt. Így leggyakrabban szójaszósszal, hagymával és őrölt gyömbérrel ízesítenek.
Az egyik legfontosabb és legismertebb étel a campa. Ez az itt termő gabonaféléből, a tibeti árpából, őröléssel készül. A pirított campát jakvajjal vagy simán fogyasztják. Árpát szinte minden tibeti földműves termeszt, mert búza és rizs csak az ország jelentéktelen részén terem. A zöldségek és gyümölcsök közül leginkább fehérrépát, borsót, hagymát, spárgát, körtét, almát, barackot reberbarát esznek. Előszeretettel használnak gombákat és gyógynövényeket a főzéshez.
Ráadásként egy eredeti tibeti recepttel is kedveskedünk nektek
Sa temma csinze:
0,5kg darálthús
25dkg zöldborsó
kis csomó zeller
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 paradicsom
3 tk gyömbér
1 ek szójaszósz, só
Pirítsuk barnára a hagymát és a fokhagymát, keverjük el a hússal, szórjuk meg a gyömbérrel, sózzuk, majd süssük pár percig, aztán öntsük le egy deci vízzel és főzzük puhára lassú tűzön. Adjuk hozzá a paradicsomot és a borsót, főzzük ezeket is puhára a hússal együtt. Vágjuk apróra a zellert, keverjük a már elkészült adaghoz és főzzük még 4-5 percig. Locsoljuk meg szójaszósszal és vegyük le a tűzről. Rizzsel vagy kenyérrel, forrón tálaljuk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez