Tavaszi fáradtság? Citromot rá!
Itt a tavasz, itt a kötelező tavaszi levertség, vitaminhiány, vagyis a köznyelvben tavaszi fáradtság. Ez ellen számos ellenszer van, de mind közül a legfontosabb, a megfelelő vitaminpótlás. Ennek egyik módja lehet a citrom.
A hazánkban kevésbé népszerű és elterjedt citrom mint vitaminforrás napi rendszeres bevitele kiváló megoldás lehet a tavaszi fáradtság és egyéb betegségek ellen. Újkori reneszánsza az angol haditengerészetnél kezdődött, ahol felismerték, hogy kiváló ellenszer a skorbut felütése ellen. Persze a derék, rumon szocializálódott matrózok savanyú arca nem tükrözte az admiralitás lelkesedését, ettől eltekintve a skorbut valóban visszaszorult.
Az Indiából Európába, majd Amerikába került gyümölcs és egyben fűszer azóta is népszerű a háziasszonyok körében, egyes vidékeken kifejezetten gyakori vendégnek számít a konyhaasztalon.
Jól ismert hatásai közé tartozik gyomorerősítő és emésztés serkentő tulajdonsága. Emellett puffadásgátló és bélféreghajtó, serkenti a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot. Az emésztés mellett antioxidáns bioflavon tartalma miatt vértisztító hatású, regenerálja a véredényeket. Remek hatásfokkal pusztítja a baktériumokat. Különösen Afrikában veszik hasznát ennek az olcsó "szernek", például diftéria, kolera és tífusz ellen, meghűlés ellen lényegében mindenhol használják.
A friss, érett gyümölcs nálunk természetesen nemigen kapható (házi előállítása körülményes). Kevesen tudják, hogy bőr és hajápoló hatású, a hajhagymákat erősíti.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez