Pannon Bormustra: Lezárult a nevezés, jöhet a verseny
Lezárult a nevezés hazai borszakma legnagyobb presztízsű versenyére, a Pannon Bormustrára. A borok most arra várnak, hogy a hazai szakemberekből és a neves nemzetközi ítészekből álló zsűri kiválassza közülük a legjobbakat. Május 11-13 között ez megtörténik, s a díjakat a Budai Gourmet-n adják át, június elején.
Száztizenkét hazai bortermelő több mint kettőszázhetven borral nevezett a legrangosabb honi borversenyre, ahol a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei és hazai szakemberek előtt vizsgáznak majd a nedük. Száz fehér- és százhuszonhét vörösbor mellett harmincnyolc édesbor és hét pezsgő várja az ítéletet. A szőlőfajták közt legtöbb a Furmint, a fehérborok közt a magyar fajták dominálnak, míg a vörösek közt a bordói fajták (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot) népszerűek. Borvidékek közt a legtöbb bort a Tokaj-Hegyaljáról nevezték, amelyet szorosan követ az egri, a szekszárdi és a villányi borvidék, de méretéhez képest Somlóról is sok minta érkezett.
Idén a különböző kategóriák – fehér száraz-, vörös-, édesbor – csúcsreprezentánsainak versenye mellett új kategóriákban is lehetett nevezni. Az eredményhirdetéskor megtudjuk, mely nedük lettek a legjobb ár-érték arányú borok, azaz a „Legjobb Vétel” győztesei. Mindezeken túl kiosztásra kerül 3 különdíj is: egy Gál Tibor Bikavér emlékdíj, egy Figula Mihály emlékdíj, amit a legjobb Kárpát-medencei fajtából készült száraz fehérbor kap és egy Champion díj.
A megújulást jelzi a Bormustra új, és egyben egyedülálló eleme is, nevezetesen - a hitelesség és a garantált minőség biztosítása céljával - a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása, melyre a borszakma jeles hazai szakújságíróit kérték fel.
Mindezek után pedig nincs más hátra, mint az eredményhirdetés, melyre a Budai Gourmet első, szakmai napján kerül sor, s a nagyközönség június 3-5 között – szintén a Gourmet fesztiválon, a Millenáris Parkban - ismerkedhet majd meg a díjnyertes borokkal.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez