Norvégia, a fjordok hazája
A Skandináv ország nem tartozik a hazai utazóközönség legkedveltebb célpontjai közé, tehetjük hozzá, sajnos. A csodálatos fjordok, békés, eldugott települések, viking hagyomány, halászat és olajtermelés fémjelezte ország várja a magyar közönséget.
Norvégia legismertebb földrajzi látnivalói, s egyben legnépszerűbb célpontjai a fjordok. Ezek mély, gleccservájta völgyek, melyeket a jégkorszak vége után a tenger elárasztott. A leghosszabb a Sognefjord. Mellettük számos gleccser és vízesés is található az országban. A fjordok miatt Norvégia partvonala 25.000 km hosszú.
Bár Európa távoli, északi térségében fekszik, az odautazás manapság már mégsem jelent gondot. Könnyen megközelíthető autóval, busszal (számos buszos utazást szerveznek már), vonattal, valamint a Dániából, Németországból és Nagy-Britanniából induló kompjáratok egyikével. Ezenkívül természetesen mindig választhatja a légi utat, bárhová is szeretne eljutni Norvégián belül.
Az ország területén jópár repülőtér található, melyekről Európa minden pontja elérhető a gyakori járatoknak és csatlakozásoknak köszönhetően. A hegyes vidék ellenére Norvégiát kiterjedt vasúthálózat köti össze Skandinávia többi részével és Európa egyéb országaival, így akár könnyedén átruccanhatunk akár Svédországba is. A három skandináv főváros, Koppenhága, Stockholm és Oslo között expresszvonatok közlekednek.
Norvégia és Skandinávia, illetve Európa más részei között menetrendszerinti kompjáratok is üzemelnek. Ezek igénybevételét bárkinek ajánlhatjuk, nem mindennapi élményt nyújtanak. A kompok többsége autók szállítására alkalmas modern tengerjáró hajó, fedélzetükön éttermek és éjszakai utak esetén igénybevehető hálókabinok szolgálják az utasok kényelmét.
A norvég gasztronóniába is érdemes belekóstolni. Az északi, hideg éghajlat miatt kevesebb gabonaféle és mezőgazdasági haszonövény kerül az asztalra, ezzel szemben rengeteg halfajta, főleg hering, lazac, de bálna, fóka és rák fogyasztanak a helyiek. Természetesen nem maradhat ki a rénszarvas sem, de északon, illetve a Spitzbergákon a rozmárt és a jegesmedvét is ki lehet próbálni. Természetesen a tányérunkon... A legtöbb étterem étlapján szerepel füstölt lazac, sós lében pácolt lazac, norvég nevén gravlaks, és pisztráng, de gyakran szolgálnak fel friss tőkehalat, ördöghalat és laposhalat is. Ha kedveli a vadhúst, Norvégiában járva feltétlenül meg kell kóstolnia a rénszarvas, a jávorszarvas vagy a nyírfajd húsát! Krémszerű mártással tálalva és egy pohár jó vörösbor társaságában ideális választás egy finom ebédhez.
A kecsketejből különleges eljárással készített sajt, azaz a brunost, norvég specialitás. Ez az édes, barna színű sajt nem igazán ismert Norvégián kívül, de hazájában minden korosztály kedveli. Népszerű nyári étel a pácolt vagy szárított hús, a spekemat, mely sonka és kolbász alakjában kerül a norvég asztalokra. A spekemat mellé általában az ugyancsak norvég különlegességnek minősülő ostyaszerű ropogós kenyeret kínálják tejföllel és rántottával, mindezt pedig egy korsó jó norvég sörrel vagy pár korty pálinkával kísérik.
S bár nem olcsó az élet Norvégiában, az alkohol semmihez sem fogható drágasága még Nyugat-Európához képest is szokatlan. Nem is csoda, hogy a derék norvég urak (és valószínűsíthetően hölgyek is) inkább a menetrendszerű kompokon töltik el a péntek estét.
A beutazáshoz útlavél, vagy személyi igazolvány szükséges, gyerekeknek útlevél. 90 napon túli tartózkodáshoz tartózkodási engedély, vagy ha munkát vállal, munkavállalási engedély kell.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez