Mióta gyártanak Kubában szivart?
Kubának négy fő exportcikke van: a cukor, a kávé, a rum és a nálunk is rendkívül kedvelt szivar, amelyből az ország 102 szivargyárában több mint ötszázfélét gyártanak.
A legrégebb kubai szivarüzem a 39 fajta „tabaccót” készítő havannai Upmann gyár, amelyet egy Upmann nevű német emigráns alapított 1844-ben, majd egy Garcia nevű spanyol cég vett át. A forradalom után az üzemet államosították. Ma 27 millió szivart gyárt évente, köztük a leghíresebbet: a szivarok királyának nevezett Montecristost. A gyár átlagosan 800 munkást foglalkoztat, ezeknek körülbelül a fele nő. A márkás szivarokat ma is hagyományos módszerrel, azaz kézzel sodorják. Egy munkás egy nap alatt mintegy 100-120 szivart tud sodorni. (A szivar derekára húzott papírgyűrűről sem árt tudni, hogy nemcsak márkajelzést hordozza magán: praktikus rendeltetése is van. A jó minőségű szivar hamuja olyan szilárd, hogy kocogtatással nem lehet eltávolítani. A gyakorlott dohányos ezért az ujjára húzza a gyűrűt, s azzal pöccinti le a hamut.)
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez