Milyen az ideális borospohár?
A pohárvásárlás esetében, akár az élet legtöbb területén, érdemes az arany középutat választani.
Egyrészt válassz olyan poharat, amely megfelel a fogyasztott borok minőségének, másrészt tartózkodj azoktól, amelyeket félnél naponta használni. Fogalmazhatunk úgy is, ha boros poharat veszel magadnak vagy másoknak ajándékba, ne az ünnep, inkább a mindennapok szükségleteire gondolj. A következőkben azt foglaljuk össze, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a jó borospohárnak. Innen persze még hosszú út vezet tovább a szőlőfajtákra tervezett vagy a vak fekete pohárcsodákig, de ezek legyenek egy következő cikk témái. Kezdjük most az alapokkal!
A szár alapvető: Minőségi borokat általában olyan pohárból iszunk, amelynek szára van. Ez két dolog miatt is fontos: egyrészt kezünk melegével nem emeljük a poharunkban található bor hőmérsékletét, csak ha kifejezetten ezt akarjuk, másrészt az esetleges falatozástól zsíros ujjainkkal nem koszoljuk össze a pohár falát. Ez utóbbi nem higiéniai szempontból zavaró, de elvezet minket a következő ponthoz.
Az egyszerűség jobb: Kerüld a mintás, karcolt vagy színezett poharakat, hiszen a pohár falát borító színek vagy minták megakadályozzák azt, hogy eredeti, természetes szépségében lásd a pohárban lévő bort. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell szabadulnod minden olyan pohártól, amelyre rákerült egy-egy esemény vagy pincészet logója, hiszen ezek nem annyira hangsúlyosak, hogy az zavaró lenne.
A forma befolyásolja az illatokat: Az ideális boros pohár legyen szinte bármilyen formájú, alapvetően egy tulipánra emlékeztet. A kehely először szélesedik, majd eléri legnagyobb keresztmetszetét, és onnantól szűkülni kezd. Ez azért lényeges, mert sokkal könnyebb egy ilyen pohárból kiérezni az illatokat, hiszen azt kifejezetten úgy alakították ki, hogy az orrhoz terelje a bor páráját.
A méret nem lényegtelen: Fehérborhoz kisebb, míg vörösborhoz általában nagyobb kehely passzol. Persze ez alól a szabály alól is akad bőven kivétel, hiszen egy komoly, nagytestű fehérbort tölthetsz nagyobb pohárba, míg egy egyszerű könnyed vörös kerülhet a kisebbe.
És a pezsgő: Két klasszikus forma létezik, az egyik egy majdnem lapos, széles kerek kehely, amiből utoljára az előző századforduló regényhősei ittak méltósággal, hiszen azon túl, hogy gyakorlatilag semmilyen illat nem érezhető belőle, még a buborékok szárnyalásában sem gyönyörködhetünk. Ha tehát egy átlag fehérboros pohárnál – ami szintén nem rossz megoldás – speciálisabbra vágysz, válaszd a hosszúkás pezsgőspoharat, az úgynevezett flőtét. Ez az a pohár, amelyben legszebben látszanak a buborékok, és ha leittad a megtöltött pohár nagy részét, még meg is tudos forgatni a pezsgőt a pohárban, hogy intenzívebben érezd az illatát.
A fenti szabályoktól gyakran térnek el high-tech pohárgyártó cégek, hol jó, hol rossz irányba. A kettő közötti különbséget fontos figyelembe venni, jobb az, ha a designt rendelik alá a funkciónak, mint ha ez fordítva történne. A bor esetében legtöbbször ugyanis a pohár szépségén túllépünk, és az az élvezet lesz igazán fontos, amit annak tartalma ad.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez