Megint a dán Noma a világ legjobb étterme
Ismét a gasztronómia Olümposzán a koppenhágai Noma étterem: a René Redzepi séf vezette helyet másodszor találta a világ legjobbjának konyhák világának 800 nemzetközi szakértője. A mérvadó Restaurant Magazine című folyóirat hétfőn hirdette ki a szavazás eredményét.
A Noma tavaly taszította le a trónról Adrián Ferrá világhírű éttermét, a spanyolországi El Bullit, amely jelenleg a séf alkotói szabadsága miatt zárva tart. A katalóniai El Bulli négyszer hódította el a rangos címet. Spanyolországnak így sincs oka a szégyenre, két hispán étterem is a lista élmezőnyében tanyázik, a gironai El Celler de Can Roca a második, míg a San Sebastian-i Mugaritz a harmadik helyre került.
A negyedik az az olasz - modenai - Osteria Francescana lett, amelynek séfje, Massimo Bottura különdíjat kapott.
Ötödik helyre sorolták a brit Fat Duck, hatodikra az Alinea nevű amerikai éttermet, amely Chicagóban várja vendégeit. Az ötvenes lista első tíz helyezettje között szerepel még a Sao Paoló-i D.O.M., a szintén San Sebastian-i Arzak, a párizsi Le Chateaubriand, valamint a New York-i Per Se nevű étterem.
A Noma idén is túlnyomó részt északi fogásokat kínáló menüjével érdemelte ki a dicsőséget, az albán apától és dán anyától született Redzepi szezonális és helyi jellegzetességeket használ alapanyagként. "Hát, eléggé örülünk neki. Azt hiszem, elértük a siker csúcsát, most már a régió dicsőségéért dolgozunk. Ez jót tesz majd a többi, még fel nem fedezett séfnek" - mondta a 33 éves Redzepi.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez