Mai mosoly: Girly Parádé
Úgy alakult, hogy egyedül maradtam hétvégére, és csajoskodhattam. Szuper jó kis hétvége volt, sok borral, sok csajjal, jó zenékkel és nagyon finom kajákkal!
Mazsival indult egy kis grillezett halloumi sajttal gránátalmás mentasalátával, ezt követte egy másnaposságűző Dámáskodás Édriennel, hogy betegyem végre a napfényt a szájába, ami sikerült is, bár az idő inkább ősziesnapsütéses volt mint nyári döglesztő. De a Villa Bagatelle-ben egy briós, egy café latte, frissen facsart narancslé és egy óriás beszélgetés tökéletes délelőtti nyaralásnak bizonyult. Mindezek után nyakamba vettem a Culinarist és kitaláltam a magányos ebédemet, amit most veletek is megosztok, ez pedig tárkonyos rókagombás-aszaltparadicsomos-pancettás rizotto volt, nem tehetek róla megláttam a gyönyörűen sárgálló rókagombákat a Culinaris hűtőpultjában, és végem lett, a rókagomba a gyengém! Persze utána, tovább folytatódott a hétvégi csajos kajaőrület: Ancsival és Barbival egy kis padlizsánkrémen osztozkodtunk. Vasárnap reggelire vajaskifli és házi körözött volt terítéken, óriás cappuccinoval és végül serpenyőben sült fahéjas-chilis libamell, tárkonyos rókagombával fahéjas feketecseresznyemártással és zöldsalátával. Nálam ilyen egy igazi girly weekend!
Összetevők:
400 g arborio rizs risotto rízs
1 db olasz hagyma
1-1,5 l csirke- vagy zöldségalaplé
1,5 dl fehérbor
100 g gruyére parmesan is tökéletes
300 g rókagomba
1 marék friss tárkony
1 cs petrezselyem
1 cs metélőhagyma fűszerekkel ízlés szerint
50 g vaj
3 ek aszalt koktélparadicsom házi volt az enyém(jó a boltban kapható)
4 szem sárgaparadicsom elhagyható
100 g pancetta csíkokra vágva
Elkészítése:
A rókagombás feltéthez: a gombát apróra darabolom, a pancettát csíkokra vágom, a fokhagymát összezúzom, a zöld fűszereket felaprítom (nagyon), az aszalt paradicsomot és ha van a sárga paradicsomot is szintén feldarabolom. A vajon illatozásig pirítom a fokhagymát, rádobom a gombát és a pancettát, jól megforgatom őket a vajban, hagyom picit pirulni, ízesítem a zöld fűszerekkel, sóval, borssal, tovább pirítom. Hozzákeverem a paradicsomokat. Hagyom még egy kicsit a tűzön, hogy az ízek kicsit összeérjenek, majd félreteszem. A risottohoz a hagymát apróra vágom, olívaolajon üvegesre párolom, hozzáadom a rizst és összekeverem a hagymával majd felöntöm a borral. Addig keverem míg el nem illan az alkohol és jól beszívja a rizs a bor ízét. Ha ez meg van, a már felmelegített zöldség-alaplevemet egy külön tálból elkezdem kanalanként adagolni a rizshez folyamatos kevergetés mellett, úgy hogy egy kanál alaplé után mindig megvárom hogy a rizs felszívja az alaplevet. Ha a rizs felpuhult ez kb. 20 perc, és trutyis akkor kész. Hozzáadom a parmezánt vagy az én esetemben gruyere sajtot jól összekeverem a rizzsel, most jöhet bele a rókagombás cucc amit már előzőleg elkészítettem. Díszítem parmezán forgáccsal és egy vékonyra szeletelt sárga paradicsommal, esetleg tárkonnyal.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez