Lakjon jól és fogyjon le!
Hogy a kettő együtt is lehetséges? Igen, sőt: táplálkozáskutatók legújabb vizsgálatai szerint, csak jóllakottan lehet igazán eredményes fogyókúrát folytatni.
Még mindig sokan gondolják, fogyni csak úgy lehet, ha koplalunk. Hogy ez mennyire ártalmas, arról jó ideje jelennek meg könyvek, tanulmányok. Ezek lényege röviden, hogy aki koplal, szervezetét akaratlanul is |raktározásra| kényszeríti. Testünk ugyanis nem tudhatja, hogy szándékosan vonjuk-e meg magunktól az élelmet, vagy egyszerűen nincs mit ennünk, ezért azokban a ritka pillanatokban, amikor kivételt teszünk, és bekapunk valamit – legyen az akár egyetlen falat banán – ahelyett, hogy energiává alakítaná, elraktározza. Márpedig ez a pillanat előbb-utóbb mindenkinél eljön, mert ennivaló s a belőle nyert energia nélkül nem sokáig tudjuk ellátni napi teendőinket. Így jön létre a sokat emlegetett jojó-effektus, amely során ahelyett, hogy fogynánk, kórosan lelassult anyagcserénk miatt hízunk.
Táplálkozáskutatók újabban úgy vélik, nemcsak a koplalás, de az éhség is ártalmas. Sőt, hogy hosszú távon csak úgy lehet fogyni, ha minden egyes étkezés alkalmával jóllakunk! Az észak-karolinai táplálkozáskutató intézet szakemberei szerint ez igenis lehetséges. Mindössze arra kell ügyelni, hogy többségében laktató, úgynevezett értékes kalóriatartalmú élelmiszereket fogyasszunk, és az úgynevezett üres kalóriákat, amelyek nem laktatnak, csak hizlalnak, mellőzzük. Értékes kalóriákat és sok-sok szénhidrátot nyerhetünk például a teljes kiőrlésű péksüteményekből, valamint a rizsből, amelyek hosszú órákra jóllakatnak. A tej és a tejtermékek amellett, hogy kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek csontrendszerünk egészségének megőrzéséhez, híresek arról is, hogy megkötik a gyomorsavat. Ez hasznos az éhségérzet leküzdésében.
Végül jól tesszük, ha az étkezések közben sok vizet fogyasztunk, ami kalóriát egyáltalán nem tartalmaz, pozitívan befolyásolja a zsírégetés folyamatát, és előmozdítja a szervezet méregtelenítését is. Ennek a normális anyagcsere helyreállítása szempontjából van jelentősége.
Sokakat foglalkoztat, van-e különbség szénhidrát és szénhidrát között. A szakemberek két fajtáját különböztetik meg: a fehér kenyér és a krumpli úgynevezett üres kalóriákat tartalmaznak, azaz hizlalnak, de nem laktatnak, ezzel szemben az említett teljes kiőrlésű kenyérfélék, a zöldségek és a gyümölcsök könnyen emészthetők, és kevésbé hizlalnak. Előbbieket néha, utóbbiakat mindennap fogyaszthatjuk.
Gyakori kérdés az is, hogy okozhat-e függőséget az édesség? A zsírsejtek állandó kapcsolatban állnak az aggyal: az agy ad számukra parancsot, hogy beépítsék vagy éppen elégessék a zsírt. Neurobiológusok meg vannak arról győződve, hogy a zsíros és cukros ételek elfogyasztása viszonylag tartós változásokat idéz elő az agyban. Feltevéseiket azonban eddig csak az állatvilág egyedein vizsgálták.
Újabban nemcsak a megrögzött egészségmániásokat izgatja, milyen szerepet játszik a pajzsmirigy. Ebben a szervben két olyan hormon is képződik, amely segít normál testsúlyunk megőrzésében: az egyik a trijodthyronin, a másik a thyroxin. Ezek hetvenbillió testsejtben termelnek meleget és energiát, előmozdítva ezzel a zsírégetést. Ám ahhoz, hogy ezek a hormonok zavartalanul dolgozhassanak testünk mintegy százezer kilométernyi érrendszerében, szükségük van a C-vitamin támogatására.
Tehát nem kell koplalnia, ha fogyni szeretne, mindössze figyeljen a kalóriákra, mozogjon sokat, éljen egészségesen és az eredmény nem marad el!
Forrás: Erdős László gastro weboldala
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez