Kapros vagy epres- túrós lepényke?
Többféle feltéttel kipróbálható, mi ezt a kettőt választottuk most.
Kapros túrós és epres túrós lepényke
Hozzávalók 12 darabhoz:
1 fél adag házi leveles tészta (recept alul)
25 deka sovány túró
1 csomag kapor
10 szem apró édes eper
1 vanília rúd magjai
1 csipetnyi só
1 egész felvert tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra légkeverés mellett.
A leveles tésztát kiterítünk és 12 szeletre vágjuk.
A túrót kettévesszük, egyik felébe tesszük a sót, a kaprot és a vanília, meg a tojás felét. A másik felébe megy a másik tojás fél, a vanília és a feldarabolt, megmosott eper. Ha valaki nagyon édes szájú, egy kanál steviával még ízesítheti, de anélkül is isteni.
A leveles tészta lapocskákra a túrós masszából halmokat teszünk, a tészta szélét felhajtjuk, végeit kicsit megcsavarjuk.
Kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A házilag készített leveles tészta nem tekinthető diétásnak! Annyiban szerencsésebb, mint a bolti, hogy nem tartalmaz mesterséges adalékot, kevesebb benne a zsiradék is.
A házi "light" levelestésztához:
Hozzávalók:
40 dkg tönkölyliszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
3 dl 10%-os tejföl
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál 10%-os ecet.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk és legalább egy órára (de akár egy napra) hűtőbe tesszük. Ha a tészta nem tűnik rugalmasnak jéghideg vízzel puhítsuk óvatosan. Pihentetés után lisztes deszkán kinyújtjuk 3-4 mm-es lappá, ezt vágjuk fel majd darabokra. Ebből az adagból kb. 24 darab papucs kijön, a tészta felét érdemes lefagyasztani (így tutira nem faljuk be az egészet). Fagyasztani úgy szerencsés, ha a már kinyújtott tésztalapot feltekerjük sütőpapírra és azt tesszük folpackba.
Maga a tészta attól lesz "leveles", hogy relatíve sok benne a zsír és ha hirtelen magas hőmérsékleten sütjük, akkor jól felpuffad.
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez