Kalcium a csontjainkért!
A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium.
A csontritkulás ellenszereként ismert kalciumról napjainkban már az is kiderült, hogy fontos szerepe lehet a magas vérnyomás csökkentésében és a vastagbélrák megelőzésében. Ám a modern étrend gyakran alig tartalmaz kalciumot. A kalcium általánosan ajánlott a csontrendszer és a fogazat egészségmegőrzésére, a csontritkulás megelőzésére, a szív-, és az izomösszehúzódás, valamint a véralvadás elősegítésére, az emésztés javítására.
A kalcium a csontok és fogak alapvető ásványi anyaga. A szervezetbe jutott kalcium legnagyobb része a csontszövet felépítésére és karbantartására használódik fel. A kalcium állandóan izeg-mozog a szervezetben, folyamatosan vándorol a csontokból, hogy kielégítse a szervezet egyéb igényeit is. Részt vesz az izmok összehúzódásának és elernyedésének szabályozásában, befolyásolja a véralvadást, a vérnyomást és az idegsejtek működését. Szerepet játszik a sejtek közötti információ áramlásában. Csökkenti a fájdalmas menstruáció tüneteit, a szívbetegségek és a vesekövesség kialakulásának kockázatát. A kalcium csökkentheti a vastagbélrák veszélyét azáltal, hogy közömbösíti az epesavakat, és megakadályozza azok vastagbélbe kerülését. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a kalciumban gazdag étrend sok zöldséggel, és gyümölccsel kiegészítve, sokszor hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást.
Jelentős kalciumforrások az olajos magvak közül elsősorban a szezámmag és a mák. Belénk rögzült tévhit, hogy a legjobb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek, de sajnos az ezekben található kalcium az érfalon és a csontokon lerakódva meszesedést okoznak. (lásd korábbi cikkben: „Tévhitek a tej és tejtermékek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól”) A növényi eredetű élelmiszerekből sokkal hatékonyabban szívódik fel a kalcium, mivel itt komplexebb formában vannak jelen.
A hosszantartó kalciumhiány csontritkuláshoz vezethet, a vér alacsony kalciumtartalma izomgörcsöket okozhat. A túlzott kalciumbevitel viszont akadályozhatja a szervezetben a cink, a vas és a magnézium hasznosulását, és vesekövet okozhat.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez