Itt a tavasz, a megújulás ideje
Nem csak a természetnek, hanem nekünk is szükségünk van a megújulásra, hogy erőnk teljével vehessük fel a versenyt a munkában, vagy a sportban.
A tél ilyen-olyan nyomokat hagy maga után. A fáradtság valakin fizikálisan, valakin motiváltságban jelentkezik. Energiahiány léphet fel, fáradtabbak vagyunk, bőrünk sápadttá, fénytelenné, hajunk töredezetté válik, esetleg ki is hullhat. Télen több vitaminra lenne szükségünk, viszont ilyenkor kevesebbhez tudunk hozzájutni. A nem megfelelő táplálékbevitel és a kevesebb szabadban töltött idő is okozhatja bágyadtságunkat. Ugyan manapság már egész évben lehet friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, beleértve az egzotikumokat is. Sajnos ezek az import áruk nem minden esetben tartalmazzák a megfelelő ásványi anyagokat és vitaminokat. Figyelem! Attól, hogy valami frissnek néz ki, még nem biztos, hogy egészséges (vegyszerrel kezelt növények). Törekedjünk arra, hogy a szezonális termékeket a maguk megfelelő idényében fogyasszuk. Minél hosszabb ideig tárolják a zöldséget, a gyümölcsöt, és minél tovább tart a szállításuk, annál kevesebb vitamint tartalmaznak. Egészségünk érdekében tehát jól tesszük, hogy ha megpróbálunk valóban friss szedésű szezonális növényi táplálékot beszerezni. Keressünk fel piacokat, vásároljunk termelőknél, ahonnan kis szerencsével első kézből kaphatjuk meg a szükséges táplálékokat. Az sem mindegy, hogyan tároljuk mindezeket. A vitaminok nagy része igen érzékeny a hőre és a fényre. Ezért ha otthon a hűtőben sokáig áll a zöldség vagy a gyümölcs, nagymértékben csökken vitamintartalma. A gyorsfagyasztás jobban megőrzi a vitaminokat, mégis annál jobb, minél kevesebb idő telik el a zöldség vagy gyümölcs leszedése és elfogyasztása között. Főzés során hő hatására a bennük lévő vitaminok tönkremennek, ezért inkább pároljuk, vagy együk nyersen őket. Nem véletlenül szerepelnek a zöldségfélék kiemelt helyen a naponta elfogyasztott élelmiszerféleségek között. Hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványi anyag ellátásához, kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Rosttartalmuk teltségérzetet biztosít, elősegíti a jó bélműködést, befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Íz és illatanyagaik serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal segítik az emésztést. A táplálékpiramisban is az elsők között helyezkednek el a zöldségfélék, melyek szinte minden étrendben kulcsszerepet játszanak a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, rostok és szénhidrátok miatt.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez