Hogyan étkezzünk egészségesen télen, hogy elkerüljük a megbetegedéseket?
Ahogy beköszönt a hideg idő, egyre jobban ki vagyunk téve a megbetegedéseknek. A mindennapos étkezés fontos szerepet tölt be az immunrendszer támogatásában és a megfázásos megbetegedések, fertőzések megelőzésében, ha nem a legfontosabbat.
Táplálkozásunk során kielégítő mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat kell magunkhoz vennünk. Mindenek előtt a C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnyben, például a kivit, citrusféléket, zöldpaprikát, savanyú káposztát, céklát. Csupán ezek azonban nem jelentenek védelmet a megfázásos megbetegedések ellen! Ha már elkaptuk a nyavalyát, a kezdeti szakaszban jó szolgálatot tesz a fokhagyma elfogyasztása, ez a legerősebben ható növényünk, ami csökkenti a betegségek hatását, kiválóan fertőtlenít (természetesen kapható már kapszula formában is, ha nem szeretjük a szagát, vagy környezetünk nehezen viselné el, viszont az „eredeti” sokkal hatékonyabb), valamivel gyengébben, de azért hatnak a vöröshagyma, mogyoróhagyma, metélőhagyma és egyéb hagymafélék. A káposztaféléket se felejtsük el ilyenkor és a mustár, torma, zsázsa is nagyban hozzájárulnak szervezetünk védelméhez. A vírusok ellen segítenek a gyümölcsök, zöldségek; a vöröshagyma, káposzta, alma, bogyós gyümölcsök. Táplálkozásunk legyen gazdag az alábbi ásványi anyagokban: vasban, cinkben és szelénben. A változatos vegyestáplálkozás kielégítő, de gondoljunk a táplálkozási piramisra: legtöbbet gyümölcsből, zöldségből és gabonafélékből együnk, ami lehetőleg teljes kiőrlésű legyen. Nem csak a téli megfázásos időszakokban igaz, de nem elég hangsúlyozni, hogy kerüljük a mesterségesen előállított, túl sós, túl édes élelmiszereket; üdítőket, konzerv ételeket. Természetesen, ha néha fogyasztunk ebből, az még megengedhető, gyerekek esetében ezek fogyasztását úgyis nagyon nehéz a nullára redukálni, de ha otthon, családi körülmények között egészségesen táplálkozunk, azaz a szervezetet értékes tápanyagokkal látjuk el, már nagyban hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez