Ginseng, a csodagyökér
Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatása. Az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért napjainkban nálunk is egyre inkább elismerik gyógynövényként.
A ginseng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol vadon is előfordul. A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginseng mellett más ginseng fajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék. Két legismertebb fajtája az ázsiai ginseng (Panax ginseng) és az eleutheronak rövidített szibériai ginseng (Eleutherococcus senticosus).
A kínaiak jensen-nek, vagyis 'embergyökérnek' is hívják alakja miatt - s évszázadok óta használják -, mi magyarok csak erőgyökér, vagy csodagyökér néven szoktuk emlegetni ezt a borostyánfélék családjába tartozó növényt. A kínaiak szerint minél idősebb a gyökér, annál több értéket rejt magában. Ezt a vásárlásnál is szem előtt tartják, ezért a fiatalabb, vékonyabb gyökér nem olyan drága, mint a vaskosabb, öregebb. A legenda szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, vagyis teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen javítva annak minőségén.
Megvédi szervezetünket a káros sugárzásoktól, segíti a szervezet méregtelenítését, szabályozza a vérnyomást. Szellemi és fizikai munkát végzőknek egyaránt ajánlott, hiszen növeli a munkavégzés eredményességét.
A ginseng számos hatóanyagot tartalmaz: szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, szénhidrátot, aminosavakat, vitaminokat és peptideket. A hatásért felelős vegyületek, a ginsenoidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginseng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén.
Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginseng egyes alkotóelemei antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.
A ginsengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást, egészséges szint adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat.
Koffein fogyasztása a ginseng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának ockázata. Magas vérnyomású betegek esetén a ginseng nagy óvatossággal használható.
Mellékhatások: A keleti ginseng fogyasztás több mint 2000 éves történelemre tekint vissza, a megfelelő dózisok bevitele mellett súlyos mellékhatások nem fordultak elő. Az előírt mennyiségben alkalmazott ginseng biztonságos. Esetleg álmatlanságot okozhat. A ginseng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és a mell érzékenységét idézheti elő. Szedése ellenjavalt terhes és szoptatós anyáknak.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez