Farsangi fánk olaj nélkül- fruktózzal
Ez a farsangi finomság egy kissé könnyített verziója. Fruktóz kerül bele, ami lassabb felszívódású szénhidrát, így cukorbeteg is fogyaszthatják (mértékkel).
Kell hozzá:
45 dkg "00" búzaliszt
5+2 dkg fruktóz
2 + fél dl tej
10 dkg olvasztott vaj
7 gramm
szárított élesztő
csipet só
1 tojás
kevés langyos tej a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt a 2 dkg fruktózzal, marék liszttel és a fél deci langyos tejjel felfuttatjuk. Majd mindent szépen egy tálba helyezünk és addig dagasztjuk, míg fényes, sima nem lesz. A tésztát meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Majd kinyújtjuk, lisztezett deszkán pohárral kiszaggatjuk, a karikákból egy másik pohárral (kupakkal) lukat szúrunk. Sütőlapra helyezzük a karikákat egymástól távol. Újra kelesztjük legalább negyed órát. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt kész. Sütés előtt kevés langyos tejjel kenjük be, úgy szép pirosak lesznek! 12-14 darab lesz ebből az adagból. Házi baracklekvárral a legjobb!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez