Az egészséges hosszú élet titka: a bázikus táplálkozás.
A hazai lakosság számára az ideális táplálkozás manapság /még/ nem divatos, viszont tény mind a nyugati, mind a távol-keleti kultúrákban sokkal nagyobb szerepet kap az egészségesebb étrend.
A jelenlegi étkezési szokásokat az ízek, a kényelem és a konyhaművészet határozzák meg, de főleg az élelmiszeripar és az élvezeti cikkek iparának gazdasági érdekei. Az egészség, mint szempont az nem mérvadó. A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás azt jelenti, hogy minden számunkra megfelelő mennyiségű, és minőségű táplálékot, az adott időben a legideálisabb módon és arányban vesszük magunkhoz. Az, hogy mennyi és milyen összetételű élelmiszerre a van szükségünk számos tényezőtől; kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, évszakoktól, táplálkozási szokásoktól, szervezetünk biokémiai funkcióitól, (bioritmus, súly, egyéb pillanatnyi állapot) vagy akár vércsoportunktól és a táplálék egyéni felhasználási képességétől is függ. Az alapvető tápanyagok a szénhidrátok (zsírok) és fehérjék (aminosavak). Mindezek mellett szervezetünknek, a „rendeltetésszerű” működéshez szüksége van kiegészítő tápanyagokra, azaz enzimekre, vitaminokra és ásványi anyagokra és jó minőségű tiszta vízre. Ezért a tápanyagoknak megfelelő arányban kell rendelkezésünkre állniuk ahhoz, hogy a szervezetünk egészségi állapota kitűnő legyen. Az egyik ilyen legalapvetőbb ”arányprobléma” a sav-bázis egyensúly. (A másik a mennyiség és minőség aránya.) A szervezet elsavasodása korunk egyik legfőbb, betegségeket előidéző meghatározója. Minthogy a modern kor ételei, egyszerűen savasítanak Ha valaki túl sok fehér kenyeret, húst, édességet (szénhidrátot) fogyaszt ráadásul sört, bort, alkoholt, szénsavas italokat fogyaszt /és mást nem nagyon/ akkor előbb utóbb menthetetlenül elsavasodik. Ennek következménye, hogy létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és az immunrendszer meggyengül. A savasodás ellensúlyozására a szervezet saját magából (kalcium raktáraiból) vonja ki a közömbösítéshez szükséges értékes ásványi anyagokat , és ez a folyamat hosszú távon egy sor (akár több féle) betegség kialakulásához vezethet. Az elsavasodás lehetséges tünetei - állandó fáradság - gyenge immunrendszer - gombásodás (candida, hajkorpa stb.) - gyakori fejfájás - hajhullás /kopaszodás/ - allergia - gyomor-, bél- és emésztési panaszok /reflux/ - mellkas-fájdalom - csúnya, színtelen, problémás arcbőr - narancsbőr - fogszuvasodás - csontritkulás, köszvény - szembetegségek - szív és érrendszeri problémák / infarktus / - izületi problémák - rák Ezek mind „civilizációs” betegségek. Savasító élelmiszerek: - Húsfélék: csökkenő sorrendben: marha, borjú, bárány, disznó, pulyka, csirke, halak - Édességek: torták, sütemények, csokoládé, kakaó cukor, méz, lekvár, szirupok, kávé - Zöldségek: bimbóskel, savanyú káposzta /-tejsav/, rebarbara, karalábé, - Gyümölcsök, csonthéjasok: pörkölt mogyoró, földi mogyoró, dió, kesudió, pisztácia - Gabonafélék: fehérliszt, dara, árpa, rozs, kukorica, fehér rizs, kukoricapehely, tésztafélék, fehérkenyér - Tejtermékek és a TOJÁS: sajtok, tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, gyümölcsös joghurt, - Italok: kóla, pezsgő, nagy alkohol tartalmú italok - a teljes kiőrlésű gabonafélék kevésbé savasítanak Amit mindenképp kerülni érdemes: - A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert. Használjunk helyette mézet, vagy stevia kivonatot, teába édesgyökeret. - A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz pohár víz tudja ellensúlyozni! ) Van egy autószerelő ismerősöm Ö rozsda maróként használja. Minden, ami fehér / a „fehér mérgek”/ - kenyér, -liszt, . Váltsunk barnára, teljes kiőrlésűre. Említést érdemel még: - a stressz rendkívül savasít,(minthogy idegterhelés alatt az emésztő rendszer nem kap elég vért, így egyszerűen nem tud megfelelően működni) - Túlzott rendszeres sport: az izmokban tejsavat termel, ami szintén nemkívánatos. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy szervezetünk mennyire savas és lúgos, vásároljunk / gyógyszertárban/ lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Az elsavasodás utolsó fázisa a salakosodás. Az elsalakosodott szervezet már mindenféle tünetet, betegséget produkál. Pl. az érelmeszesedés olyan (salak) mész (kalcium) az érfalon, mely valójában csontjainkból hiányzik. Vagyis testünk feláldozta csontjaink értékes kálcium tartalmát, életünkért cserébe, merthogy lekötött vele súlyos savakat, mérgeket, de nem tudta kiüríteni. Vagy nincs olyan rákos beteg, aki ne lenne savas. Tehát azok az értékes ételek, melyek szerveskötésű kálciumokat, magnéziumokat, ásványi sókat, és enzimeket tartalmaznak. Minden ember alaptáplálkozása: a zöldség, és a gyümölcs. - méghozzá nyersen. Talán, mert őseink csak nyerskoszt evők voltak. A főtt ételek hátránya, az hogy az alapanyagok vitamin tartalma nagyrészt, enzim tartalma pedig teljesen tönkre megy, ráadásul a főzés alatt savassá válnak.. (Az enzim hiány gyakori emésztési probléma de sajnos az orvosok vajmi keveset foglalkoznak vele.) Az ideális táplálkozás kb.: 80% lúgos /bázikus/jellegű, és 20% savas jellegű lehet. Egy amerikai táplálkozáskutató, Dr. Bernard Jensen / de sokan mások is) szerint minden nap körülbelül 6 adag zöldséget, 2 gyümölcsöt, 1 adag keményítőt tartalmazó szénhidrátforrást és egy fehérjeforrást kellene elfogyasztani. Így valósítható meg az ideális 80 százalékban lúgos, 20 százalékban savas táplálkozás. .A 20 százalék savasító táplálékot a keményítő (szénhidrát) és a fehérje adja, a többi (lúgos) 80 százalékot pedig a sok zöldség és a kétszeri gyümölcs. Lúgosító élelmiszerek: - Tejtermék: szójatej, friss tejek, savó, iró - Hüvelyesek: zöldbab szójabab, fehérbab, lencse - Zöldségek: fejessaláta, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, tök, sütőtök, répa, fekete retek, dinnye. - Gabonafélék: köles, hajdina. - Italok: tea, zöldséglevek, - gyógyteák,- rendszeres fogyasztásuk kúraszerűen javasolt. - Gyümölcsök: banán, citrom!, szőlő, barack, szilva, málna, meggy, cseresznye, ribizli, érett alma, füge. - Virágpor. Tehát az egészséges étrend természetes, friss élelmiszerekre épül, és a szezonális termékeket részesíti előnybe. (A mélyhűtött zöldségek természetes értékük 90 %-át megtartják, szemben a konzerv termékekkel Néhány jó tanács: A tökéletesebb emésztésért, egészségesebb fittebb közérzetért. 1.) Törekedjünk arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk 2.) Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk 3.) Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk 4.) A zöldségek és gyümölcsök lehetőleg mindig frissek, nyersek és lehetőleg vegyszermentesek legyenek, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint, enzimet és ásványi anyagot kiválasztani belőlük, csakis nyersen fogyasszuk. 5.) A zöldségeket soha ne együk gyümölccsel, kivétel lehet az alma. 6.) délelőtt inkább gyümölcs, délután inkább zöldséget fogyasszunk 7.) Este lehetőleg keveset vagy semmit ne együnk. 8.) A fehérjéket célszerű párolni, mint főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban valósütést. 9.) A gabona magvakat áztassuk be, és pirítsuk meg mielőtt megfőznénk. 10.) Salátánkat dúsítsuk csirákkal. 11.) Sok, lehetőleg tiszta vizet igyunk (kb..2L.) 12.) Figyeljünk oda egyéniségünkre Saláták fontos részét képezzék étrendünknek. Szerencsére elkészítésük roppant gyors és egyszerű. 2-3 vagy többféle zöldséget legyalulunk, lereszelünk vagy összevágunk. Leöntjük egy hozzá illő öntettel, összekeverjük és rövid érlelési idő után fogyaszthatjuk is. Ez az öntet állhat csupán olajból (lehetőleg hidegen sajtolt olajat használjunk), melyhez ízlés szerint citromlét és fűszereket adunk. Mindig tartsunk otthon jó minőségű szódabikarbonát, gyógyszertárit (ez sem drágább, de sokkal tisztább és finomabb) és vész esetén pl. gyomorégés, vagy másnaposság esetén 1 kiskanál 1-2dl vízbe kiváló megoldás. Ez a fajta táplálkozási forma szokatlannak tűnhet, mégis (idővel) magas energia szintet és erősebb immunrendszert biztosit. Figyeljük csak meg, hogy egyes vidékeken az étkezési szokások merőben különbözőek. Azt hogy mit eszünk és milyen az ízlésünk az nagymértékben a neveltetésünk és a környezet hatásaitól függ.( Van ahol a sült pók a desszert.)Tehát miért ne változtathatnánk rajta Azonban senkinek nem javaslom, hogy hirtelen gyökerestől változtasson étrendjén, hanem csak fokozatosan 2-3 hónap álljon át, hogy emésztőrendszere tökéletesen alkalmazkodjon. Ha ez az átállási folyamat sikerrel jár, rá fog döbbenni arra, hogy az eddig előnyben részesített ételek nagy része íztelenné vált, a természetes táplálékok pedig ezzel szemben ízletesebbnek tűnnek és fogyasztásuk élvezettel jár.
:
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez