A joghurt jótékony hatásai
A jó minőségű joghurt, kefir élő baktériumokat tartalmaz, amely az egészségünkhöz nélkülözhetetlen, mert megerősíti immunrendszerünket.
Számos tanulmány erősíti meg, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás erősíti az immunrendszert, időseknél, vagy legyengült immunrendszerű betegeknél különösen. A joghurtban található laktobacilust kiváló az ízületi gyulladásban szenvedők számára. A korai elhízás megakadályozására remek alap lehet a rendszeres joghurt és kefír fogyasztás gyerekeknél, a kalciumban gazdag ételek csökkentik az elhízásveszélyt. Részletes vizsgálatok alapján állítják, hogy napi kétszeri joghurtfogyasztás 70%-kal csökkenti az elhízás veszélyét, ám ez csak akkor működik, ha a különféle, szénhidrátot tartalmazó üdítőitalokat elhagyjuk. Az elhízást vizsgáló kutatók felnőtteknek is javasolják a kalciumban gazdag táplálkozást, ha fogyni akarnak, főként a has körüli középrészből. A magas kalcium tartalmú táplálkozást folytatóknak sokkal jobb zsírégető eredményeik vannak. A joghurt laktoferrint tartalmaz, ami egy vasmegkötő fehérje, és segíti, élénkíti a csontok felépítését végző sejtek növekedését és aktivitását, ugyanakkor előnyösen szabályozza ezeknek a sejteknek az elhalását, valamint csökkenti azoknak a sejteknek a keletkezését, amelyek a csont lerontásáért felelősek Napi 100 gramm probiotikus joghurt fogyasztása csökkenti a rossz, LDL-koleszterin szintjét, míg a HDL-ét (jó) növeli.A kellemetlen szájszag kezelésére is ajánlják a napi kétszeri joghurt elfogyasztását, mert csökkenti azoknak a vegyületeknek a szintjét, amelyek felelősek ezért a tünetért. Ugyanakkor a nyelven található baktériumokat is csökkenti, megakadályozza a fogkők és lyukak keletkezését. Amikor joghurtot vásárolunk, mindig jó minőségűt keressünk, ami élő baktériumokat tartalmaz.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez