Zsenge, tavaszi zöldborsó leves
Zsenge, tavaszi zöldborsóleves, ahogy anyukám szokta. Nem vagyok egy nagy leves fogyasztó, de vitán felül ez a kedvencem - bárhol, bármikor. És anyukám mindig el is készíti, mert gyors, olcsó és egyszerű. Ezt most már én is tanúsíthatom, miután egy könnyed vasárnapi ebéd első fogásaként került az asztalra.
Nem kell hozzá más, csak borsó, répa, petrezselyem, és a galuskához egy kevés tejföl, tojás, liszt meg vaj. A répákat karikázzuk fel, és dobjuk rá a már felhevített olaj és vaj keverékére. Kicsit dinszteljük, majd jöhet rá a borsó. Főzzük pár percig együtt, majd szórjunk rá egy evőkanál lisztet, keverjük el, és öntsük fel 1,5 liter zöldség alaplével. Fűszerezzük sóval, kevés borssal, és főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha zsenge zöldborsóval dolgozunk, ez 10-15 perc alatt be is fog következni, de mirelitből sem sokkal több. Ha már a vége felé tart a főzés, akkor szaggassuk bele a galuskát. A tejfölt, vajat és a tojást alaposan keverjük ki a liszttel. Nagyon lágy, de nem folyós állagú masszát kell kapnunk. A galuskát egy kiskanállal szaggassuk a levesbe, főzzük egy pár percig, majd utoljára tegyük bele a friss petrezselymet, és egy kevés bazsalikomot. Friss, finom, egészséges, és nagyon tavaszias fogás.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez