Zöld curry rákkal
A héten nézegettem a Thaiföldi nyaralásunk képeit, és elfogott a vágy egy csodálatos, csípős, pikáns zöld curry iránt. Szereztem egész jó áron garnélarákfarkat is. Nyerset, a szürkét, mert előfőzöttből finom rákot nem lehet készíteni ugyanis biztos, hogy szétfőzi az ember. A rákfarok pedig úgy jó, ha még roppan, kissé opálos halvány rózsaszínű.
Thaiföld maga a paradicsom, a boldogság szigete. Életem nyaralása volt. Miután hazajöttünk, természetesen először zöld curryt csináltam. Egy baj van velem, hogy csípősségben nem ismerek határt. Mert imádom! Egyszer megmérgeztem Kristi barátomat, akinek csináltam egy kagylós, rákos aglio-oglio e pepperoncino spagettit annyira csípett, hogy csak na. Azóta egész jól megtanultam kezelni a csípősség iránti vonzalmamat.
Jöjjön hát a recept, csínján a csípőssel!
Összetevők:
50 g zöld curry paszta Culinarisban kapható, ha valaki kevésbé szereti a csípőset elég 30 g
450 ml kókusztej
2 ek olívaolaj vagy kókuszvaj
só
1 fél zöld chilipaprika csakis csípős megszállottaknak
2 cm frissen reszelt gyömbér
1 marék koriander
1 db ázsiai citromfű hiperekben kapható
200 g garnélarákfarok nyersen
3 db zsenge répa vékonyra szeletelve
1 db kisebb cukkini
1 marék cukorborsóhéj
fél csokor póréhagyma
1 db kisebb padlizsán
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 db nagyobb salotta hagyma
100 ml zöldségalaplé
1 db lime leve és héja
Elkészítése:
A salotta hagymát felaprítom, a fokhagymát zúzom, a zöldségeket megpucolom, és felszeletelem. Egy mélyebb serpenyőben felhevítem az olajat, vagy akinek van a kókuszvajat. Rádobom a salottahagymát, 1-2 percig pirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, currypasztát és a felszeletelt ázsiai citromfűvet (ezt a végén ki kell venni belőle, mert fogyasztásra nem alkalmas) további 1-2 percig kevergetve pirítom. Ezután beledobálom a zöldségeket, a gyömbért, lime héját és levét. Hagyom, hogy egy kicsit megpiruljanak, majd felöntöm a zöldségalaplével és egy kevés kókusztejjel. 10 percig így rotyogtatom.
Közben külön serpenyőben, egy kevés olaj és kókuszvaj keverékén megpirítom a rákfarkakat úgy, hogy roppanjon és halvány rózsaszínű maradjon. Mikor már kicsit elpárolgott a curry-ről a folyadék a maradék kókusztejjel felöntöm, ha kell kicsit ízesítem sóval, szecsuani borssal. Rádobálom a rákfarkakat, kicsit összefőzöm és kész. Úgy jó, ha zöldségek is kicsit roppannak még. Nem szabad szétfőzni. Rizzsel a legfinomabb, de én magában is szeretem. A tetejére még lehet facsarni lime levet, és reszelni lime héjat. Díszítésnek megszórom jó sok korianderrel.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez