X Faktor helyett P Faktor
Ha fontos számodra az egészség, egyél olyan citrusféléket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat.
A rendkívül jó immunerősítő hatásukról ismert flavonoidokat a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel 1936-ban és nevezte el P-faktornak.
Citrom – A C-vitamin szimbóluma, pedig egyéb értékes anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns bioflavonoidokat. Ezek segítenek szervezetednek a fertőzések elleni küzdelemben. A citrom ellát még kalciummal és foszforral is. Továbbá nagyon jó fertőtlenítő szer is, például torokfájás esetén igazi gyógyír.
Lime – Zöldcitromként is ismert gyümölcs a citromhoz hasonló, de íze savanyúbb, jellegzetesebb. Hasonló anyagokat tartalmaz, mint sárga testvére, azaz C-vitamint, bioflavonoidokat, kalciumot, foszfort. Elsősorban italok, főként koktélok ízesítésére használják, de egyes ételek remek kiegészítője is lehet.
Narancs – A C-vitamin mellett sok A-vitamint és folsavat is kínál. Magas a rosttartalma, ezért serkenti a vérkeringést és az anyagcserét is. Szintén magas foszfor- és kalciumtartalommal bír. A héjában található pektin hosszú távon csökkenti a koleszterinszintet, mert gátolja a koleszterin felszívódását.
Mandarin – A narancsnál kisebb és könnyebben hámozható, Dél-Kínából származó gyümölcs. A többi citrushoz hasonlóan magas a rosttartalma. A mandarin C-vitaminban, foszforban és kalciumban szintén gazdag gyümölcs.
Klementin - A mandarin és a narancs keveréke. Algériából származik, és egy Père Clément nevű apátról nevezték el. A klementin a mandarinok családjába tartozik. Vitamin és ásványi anyag tartalma megegyezik a mandarinéval.
Grapefruit – A több változatban ismert nagyméretű citrust jellegzetes kesernyés íze teszi kedvelté. Testvéreihez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, foszfort és kalciumot. A rózsaszín rostú grapefruit ötször több A-vitamint tartalmaz, mint a „fehér” rostozatú.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez