Whisky vagy Whiskey? I. rész
Mi a különbség a whisky és a whiskey között? Csak egy kósza betű? Elsőként a whiskyket, vagyis a skót és a kanadai párlatokat vesszük górcső alá.
Mindegy, miként írjuk, mindkét terminus érlelt gabonapárlatot jelent. A származási hely, a hozzávalók, az elékszítés és a karakter azonban mindkét fajtánál más.
Whisky
Laikusok általában ennyivel le is rendezik: a sima „y”-os szó jelöli a skót italt. Azt meg sem említik, hogy bizony a kanadai területeken készült párlatok nevét is így írjuk. A betűzés hasonlít, ám a skót és a kanadai verziók sokban eltérnek egymástól.
Whisky, a skót arany
A whisky-t Skóciában állítják elő, legalább 3 évig és 1 napig kell érlelődnie az anyaföldön, hogy valóban így nevezzék. Az igazi skót whisky előállításához árpa, élesztő, forrásvíz, tűz és tőzeg szükséges. A végeredmény több, mint bio, a német élelmiszerbesorolási törvény például a „természetes élelmiszerek” közé sorolja az igazi skót maláta whisky-ket.
Az árpát csíráztatják, tőzegfüstön szárítják, leőrlik, forrázzák, ázni hagyják, majd erjesztőkádakba töltik, és a kellő erjedés után kerül lepárló üstökbe. A skót whiskyt általában kétszer párolják le. Az így kapott szeszt különböző tölgyfahordókban érlelik tovább. A füstös markáns íz pont a tőzegtől van, ezért is összetéveszthetetlen az aroma.
A palackokon mindig feltűntetik, hány évig érlelték a nedűt.Skóciában minden desztilláló egyedi whisky-t készít, de a különböző régiókat azért összeköti a jelleg, a karakter. Négy nagy whisky-régiót ismerünk.
Létezik gabona whisky is (grain), de sokkal kevesebb az ilyen üzem Skóciában, mivel a gabona whisky ipari mennyiségekben, kevésbé hagyományőrzően készül. Természetesen a gabona whisky íze is jellegtelenebb, mint árpából készült névrokonáé.
Nem véletlenül, a világ legnépszerűbb whiskyjei a blended márkák: megfizethetőbbek, mint a nemes whisky desztillálók single malt scotch-ai, de minőségibbek, mint a sima grain whiskyk. Mit is jelent a blended kifejezés?
Blended whisky = maláta whisky + gabona whisky
A keverés, azaz a blending teszi lehetővé, hogy a kétféle párlatot egyesítsék. Hagyományosan a „master blender” az a szakember, aki a folyamatot ellenőrzi és irányítja. A nagy whisky üzemek titkos receptek alapján dolgoznak, melyet csak a regnáló master blender, és tanítványa, a blender ismerhetnek. Amennyiben a vezető úgy ítéli meg, az arányok és az ízek kis mértékben változtathatóak, de ez nem mehet a minőség rovására. Manapság ezt a típust Scotch-ként ismerjük.
A skót whisky 5 kategóriába sorolható:
Single Malt Scotch Whisky (házasítatlan „kisüsti” maláta whisky)
Ismert gyártó: Bowmore, Laphroaig, Cragganmore, Glenfiddich, MacAllan, Glenmorange, Scapa, Glenturret
Single Grain Scotch Whisky (házasítatlan gabona whisky)
Ismert gyártó: Cameron Brig
Blended Scotch Whisky (kevert, gabona és maláta összetevőkkel)
Ismert gyártó: Ballantine’s, Black & White, Chivas Regal, Dewar’s, The Famous Grouse, Grants, Hunter’s Glen, Johnnie Walker, Old Smuggler, Vat 69
Blended Malt Scotch Whisky (kevert, kizárólag többféle maláta whisky összetevőkkel)
Ismert gyártó: Old Scotsman, Cutty Sark
Blended Grain Scotch Whisky (kevert, kizárólag többféle gabona whisky összetevőkkel)
Whisky, a kanadai nedű
Rozs, búza és kukorica keverékéből készül a kanadai whisky. Szokták „barna vodkának” is hívni, hiszen sokkal lágyabb és kevésbé karakteres, mint skót társai. A selymes ízt a rozsmaláta adja, ez finomít a búzán és a kukoricán. Sokan csak „rye” –ként (rozs) emlegetik. Legalább 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni, de a legtöbb kanadai whisky hagyományosan 5-8 évig erjed. Az amerikai szesztilalom idején Kanada volt a az USA legnagyobb hivatalos és illegális whisky-beszállítója.
A kanadai whisky 2 kategóriába sorolható:
Canadian Single Malt Whisky
Ismert gyártó: Glen Breton
Canadian Blended Whisky
Ismert gyártó: Black Velvet, Canadian Club, Forty Creek, Wiser’s, Rich & Rare, Pendleton, Canadian Special Old, Seagram’s VO Gold, Crown Royal
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez