Vámpírok és vírusok ellen - fokhagyma
A fokhagyma régóta világszerte nagy sikernek örvend: az egyiptomiak szent növényként tisztelték, egyes népek az ókorban varázserővel ruházták fel. A középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki. A fokhagyma gerezdeket amulettként viselték a nyakukban, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.
Hazánkban a 15. században kezdték el termeszteni. Hála sokrétű felhasználhatóságának és hatásának, ma is az egyik legnépszerűbb gyógy-, és fűszernövény. A tartós egészség feltétele naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma - tartja a népi mondás, melyet mi is csak ajánlani tudunk.
Amiért szeretjük
- természetes antibiotikum: vírus-, baktérium és gombaölő hatású
- rendszeres fogyasztása kedvező a magas vérnyomás kezelésében
- segít az érelmeszesedés megelőzésében, illetve a már kialakult betegség javításában
- értisztító hatású
- rendszeres fogyasztásával meggátolható a vérrögképződés, mert hatóanyagai nem engedik a vérlemezkék összetapadását
- gyulladás csökkentő
- japán kutatók úgy találták, jótékony hatású az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is
- fokozza az epe és a máj működését
- újabb kutatások a daganat megelőző hatásával is kecsegtetnek
- kiváló antioxidáns, erősíti az immunrendszert
- természetes A, B, C és E vitaminforrás
- egyes híresztelések szerint a vámpírok ellen is kiváló hatásfokkal használható
Jellegzetes aromáját és gyógyhatását a gerezdekben lévő kéntartalmú vegyületek okozzák. Ezek a vegyületek, és a vitamin tartalom egy része is károsodik hő hatására, így aki gyógyhatását teljes mértékben szeretné kiélvezni, azt javasoljuk nyersen fogyassza. Kenhetjük pirítósra magában vagy elkeverve fűszerekkel, hidegen sajtolt olajokkal vagy ízesíthetjük vele szendvicskrémjeinket, salátáinkat is. Ha főzéshez használjuk, lehetőleg a végén adjuk az ételekhez, így megóvhatjuk vitamin- és illóolaj tartalmának nagy részét. Akit zavar az erőteljes illata, ma már számos fokhagyma alapú étrend kiegészítőből választhat.
Fokhagymás-paradicsomos pirítósra való
Hozzávalók:
1 dl hidegen sajtolt olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma vékonyra felszelve
2-3 db paradicsom felkockázva
Petrezselyemzöld, bazsalikom felaprítva– lehetőleg frissen
Elkészítése:
Fogyasztás előtti kb 8 órával beáztatjuk az olívaolajba a vékony karikákra szelt fokhagymát és hagyjuk összeérni az ízeket. Fogyasztás előtt belekeverjük a felkockázott paradicsomot és a felaprított, friss fűszernövényeket. Pirítósra kenve, egy szelet mozzarellával megspékelve a legfinomabb. Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez