Ünnepnapi almás pite
Szeretettel készült finomságot ajándékozni szerintem többet ér sok drága ajándéknál. Patetikus vagy sem, nekem működni szokott, és az ilyen lelkesedéssel készült ételek még finomabbak, még jobban szoktak sikerülni. Ez az almás pite még anyák napjára készült, emiatt pedig minden kavarásnál, nyújtásnál, kenésnél volt kire gondolni, volt kiért dolgozni. Nem titok, az én nagy kedvencem (is) az almás pite, legyen az rácsos, amerikai, vagy fordított. Ez a mostani verzió finom, visszafogott, és a hajszálvékony almaszeleteknek köszönhetően nagyon dekoratív is, olyan, mint egy kinyílt virág.
Elsőnek készítsük el a tésztát. A hideg, szinte fagyos vajat morzsoljuk el a liszttel, aztán jöhet bele a porcukor, a vaníliás cukor, a tojás, a citrom héja és pár csepp leve. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, nem kell túl dagasztani, mert a sok vajtól elég hamar kezelhetetlenné válhat. Fólia, és be a hűtőbe amíg az almaszósz elkészül. A töltelékhez az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le. Tegyük be egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, a fahéjat, a vanília rúd kikapart belsejét, és a cukrot. Alacsony lángon addig főzzük, amíg már nincs leve. Ha esetleg nincs időnk elpárolni minden nedvességet a szószból, akkor egy evőkanál vaníliás pudingporral is besűríthetjük (amit előtte pár csepp vízben oldjunk fel). Ha kész a püré, tegyük félre hűlni. Most vegyük ki a tésztát, és fél cm vastagra nyújtsuk ki, és egyengessük bele a pite formába. Szurkáljuk meg villával, és toljuk 180 fokos sütőbe, és 7 percig süssük.
Közben hámozzunk meg és csumázzunk ki 4 almát. Vágjunk belőle nagyon vékony és egyenletes almaszeleteket, amit pár csepp citromlével locsoljunk meg, hogy ne barnuljon. A kész és kihűlt almaszószt egyengessük el az elősütött tésztánkon, majd rakjuk ki körbe az alma szeletekkel. Kenjük le az egészet olvasztott vajjal, és egy kevés cukorral szórjuk meg. Mehet is vissza a sütőbe, azonos hőfokra, mint az előbb, kb fél órára. Mikor már majdnem kész, kezdjük el a karamell szószt. Egy lábasban olvasszunk fel aranybarnára 3-4 evőkanál cukrot, ezzel párhuzamosan forraljunk fel 2 dl tejszínt. Mire eléri a cukor a megfelelő színt, óvatosan öntsük rá a forró tejszínt, és addig kavargassuk, amíg szép sima nem lesz az állaga. A szirupot a kész sütire csorgassuk rá, és mosolyogjunk sokat mikor odaadjuk annak, akit igazán szeretünk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez