Top hatású étkek
Mindenki tudja, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jót tesznek a szervezetünknek, ám a legtöbb esetben nincs egyenes arányban a hatásuk az íz világukkal.
A gyógyteáktól tisztulunk ugyan, de kortyolgatás közben, leginkább keserűséget érzünk a szánkban és ezért fanyalogva nyúlunk a csésze után. Így vagyunk ezzel számos tápláléknál, mert ha tudjuk is mennyire jótékony hatással bírnak, az ízük elviselhetetlen. Na de keserűségre semmi ok, sorra bemutatjuk azokat a könnyen szerethető ízeket, amelyekkel egészségesebbé tehetjük a mindennapjainkat.
1. Chili Paprika
A chili paprikát elsősorban a pizzák, és az erőteljes ételek körítésének tartjuk fent, a félmeztelen rocksztárok és többnyire a rossz fiúk eledelének tekintjük. Jó ha tudjuk, hogy az egyik legerőteljesebb C-vitamin bombát a chili paprika rejti, napi egy paprika fogyasztása erősen ajánlott egészséges emberek számára!
2. Görögdinnye
A görögdinnye általában a nyári büféasztalon kerül terítékre, valamint bő cukortartalmáról híres finomságként fogyasztjuk, jobb esetben júliustól, szeptemberig, semmi több. Az a hír járja, hizlaló édesség, de vajon tudjuk azt is, hogy rendkívüli vastartalommal rendelkezik? Több vasat hordoz magában, mint a spenót, úgyhogy agyő Popeye, vége a hitegetésnek, innentől tessék dinnyével motiválni a gyerekeket is, talán könnyebb célt érni ezzel az ízletes gyümölccsel, mint „zöld leveles társával”.
3. Mandula
Indul a mandula, a közkedvelt marcipán alkotóeleme, az íze határozottan olyasmit sugall, hogy muszáj enni belőle. Még többet kellene fogyasztanunk, hiszen telítetlen zsírokat, rengeteg vitamint, és még több rostot tartalmaz. Nem utolsósorban, rendkívül jótékony hatást gyakorol az emésztésre is.
4. Bazsalikom
Ha sokat fogyasztunk gabonát, süteményt és a jó kis zsíros szalonnát sem vetjük meg, azon nyomban ültessünk, illetve vásároljunk friss bazsalikomot, amely nyersen is kitűnő fűszernövény, sőt ezen túl sokkal többről van szó. Ez a finom „zöld dolog”semlegesíti az ízeket, jót tesz az ínynek, a leheletnek, istenien hozzájárul a finom olaszos vacsorákhoz, és ezen felül igen tömény mennyiségű K vitamint, valamint rengeteg magnéziumot tartalmaz, ami nagyon jó a szívnek is.
5. Méz
A méz, talán a természet legtökéletesebb étele, hiszen soha nem jön rosszul, mint természetes fertőtlenítő, torokfájás-égés esetén. Jogköre ezzel még nem fejeződik be, gyógyítja és elmulasztja a szervezet influenzás tüneteit, búcsút inthetünk torok-bajoknak. Negatív híreknek tessék nem bedőlni, a méznek évezredek óta varázslatos a gyógy – híre, egyenesen erdő mező virágaiból gyűjtik számunkra a szorgos méhecskék.
6. Élesztőkivonat
Bár úgy néz ki, mint valami 15 éves tapéta, az élesztőkivonat annyira tele van egészséges összetevőkkel, hogy az elmére és ez által, a teljesítményre is tényleges pozitív hatást gyakorol. Aki élesztőt eszik a vizsgák előtt, rendkívüli eredményeket produkál, - persze azért tanulni sem árt - Elegendő B-vitamint és közel azonos mennyiségű fehérjét tartalmaz, mint egy csirke.
7. Szójaszósz
Vannak, akik bizalmatlanok a szójaszósszal, mert nátrium-glutamátot is tartalmaz. Lelkiismeret furdalásra semmi ok, hiszen a szójaszósz tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és meglepően hatásos antioxidáns. Az enyhébb sótartalommal rendelkező változat még egészségesebben hat az életvitelünkre.
8. Kaviár
Az istenek eledele, más néven kaviár, míg régebben a gazdag, híres, sőt a „szuper-gazdag” emberek kuriózumaként volt számon tartva, ma már mindenki számára megfizethető gastro-gyémánt. Az elegáns golyócskák tele vannak egészséges, olyan jóságos összetevőkkel, mint például a B12-vitamin. Felejtsük el a bekategorizálást, miszerint a kaviár egy státusz élelmiszer. Szívre, bőrre egyaránt értékes táplálék.
9. Chili por
Várható volt, hogy a friss élelmiszer lesz jó nekünk, így amiért a friss chili elsőként szerepelt ezen a listán, az a Top egészség kategória. Úgy tűnik azonban, hogy a chili még feldolgozott formában is igen egészséges és nem veszít a vitamin tartalmából. Itt az idő, hogy bátran tovább gondoljuk ezt a dögös vörös formát egy gyengébb porított formában, még így is több E-vitamint tartogat számunkra, mint a spenót.
Tegyük meg az első lépést még ma az újragondolás jegyében.
Jó egészséget mindenkinek!
Frenyó Krisztina
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez