Tökéletes őszi recept: sült paradicsomleves
Elég valószínű, hogy a legtöbb embernek a paradicsomlevesről a cukrozott, menzás változat jut az eszébe, amit gyermekkorunkban betűtésztával próbáltak kicsit csábítóbbá tenni. A másik jól ismert opció az olaszos változat, ami bőven van fűszerezve oregánóval és bazsalikommal, reszelt sajttal tálalva.
Nagyon érdekes, hogy egy olyan aprócska módosításnak köszönhetően, minthogy először megsütjük, és nem csupán megfőzzük az alapanyagokat, mennyire más ízvilágú végeredmény fogunk kapni. A sült paradicsomleves éppen olyan tökéletes lehet a vasárnapi ebéd előételeként, mint egy hétköznap esti vacsora főfogásaként, hiszen az elkészítése nem igényel sok időt, és túl nagy szakértelmet sem. Különösen jól eshet a hűvösebb őszi napokon, hiszen a forró, zöldségekből készült leves egyaránt melengeti majd a testünket és a szívünket is.
Hozzávalók:
5db paradicsom (tetszés szerint több is lehet)
1 fej lilahagyma
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 üveg ajvár
1l húsleves alaplé
Só
Bors
Oregánó
Bazsalikom
Elkészítés:
A felvágott paradicsomokat, lilahagymákat, vöröshagymákat és a fokhagyma gerezdeket helyezzük egy jénai tálba, vagy tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, illetve ízlés szerint bazsalikommal és oregánóval fűszerezzük. Tegyük a sütőbe 200-220 fokra egészen addig, amíg a paradicsomok és hagymák is láthatóan megsülnek (fonnyadnak, pirulnak).
Amíg sülnek a paradicsomok és a hagymák, készítsünk húsleves alaplét forró vízből és húsleves kockából, de használhatunk előre elkészített üveges változatot is, esetleg ha mostanában készítettünk húslevest, legjobb lehet annak a levét használni.
Mivel az ajvár alapvetően egy sült paprikából és padlizsánból készülő krém, ezért ízvilága tökéletesen illik a levesünk koncepciójához. Függetlenül attól, hogy házilag készített, vagy boltban vásárolt verziójáról van szó, egyszerűen csak adjuk a húsleves alapléhez, majd várjuk meg, amíg együtt felforrnak.
A sütőből vegyük ki a már megsült zöldségeket, és miután kihűltek, turmixoljuk össze őket. A homogén pépet adjuk a húsleves és ajvár keverékéhez, majd forraljuk össze őket.
Az elkészült leveshez tálalhatunk egyszerűen csak friss bagettet, viszont ha szeretnénk különlegesebbé és izgalmasabbá tenni az ebédet, akkor készítsünk hozzá bundáskenyér kockákat, vagy pedig bundás kiflikarikákat. Nem érdemes kihagyni a parmezánt sem, illetve amennyiben nem ragaszkodunk egy vegetáriánus fogáshoz, pirított bacon chipset is érdemes készíteni, ugyanis mindössze 3-4 perc elkészíteni, azonban a sült paradicsomlevesünket tökéletessé teheti.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez