Tojáspástétom kapribogyós mártással
Valaki önszántából nem fogyaszt tojást és tojás tartalmú ételeket, valaki étel allergia miatt, de egy biztos, a finom ízek tojás nélkül is az asztalra varázsolhatóak, például ezzel a pástétom-recepttel.
Ideális hidegtál pirítóssal, vagy zöldségekkel, kínálóként is megállja a helyét. Az elkészítése sem bonyolult. Növényi összetevőkből és néhány fűszerrel értük el a tojáshatást.
Tipp: Az igazi tojást nem ajánlom, rendkívül allergén, magas az állati koleszterint és telített zsírtartalma, tele van mikroorganizmusokkal. Állati fehérjetartalma miatt az erősen savas kategóriába tartozik. A hagyományos konyha nagyon sokat használ belőle indokolatlanul, hiszen nélküle is elkészíthető szinte minden étel és sütemény. Mi először a mártást készíjük el.
Kapribogyós Mártás:
- 2 evőkanálnyi bio margarin ( nem hidrogenizált)
- 2 evőknálnyi világos tönköly liszt
- 1/2 kk himalaya só
- 200 ml növényi tejszín
- 300 ml zöldség alaplé (1 db bio zöldségleves kocka)
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál kapribogyó (üveges, delikát boltokban kapható)
A margarint megolvasztjuk és csomómentesen elkeverjük a liszttel. Az előzőleg elkészített zöldség alaplevet hozzáöntjük folyamatos keverés mellett. Hozzákeverjük a növényi tejszínt, a mustárt, kapri bogyót és addig keverjük, ameddig besűrűsödik.Ízesítjük kevés citromlével és egy tálaló tálba öntjük. Lefedjük és hagyjuk kihűlni.
Tojás pástétom
- 300 g natúr tofu
- 150 g gabona gömböc (sonka jellegű, bioboltokban kapható, búzasikér alapú)
- 1 kk őrölt kurkuma
- 1kk himalaya só
- 1 evőkanál mustár
- késhegyni zöld bors
- 100 ml növényi tejszín
- 1 cikk fokhagyma
- pár csepp citromlé
- friss petrezselyem zöld
A tofut lereszeljük , a gömböcöt apróra vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel, felaprított petrezselyem zölddel, mustárral, préselt fokhagymával, sóval. Hozzáadjuk a növényi tejszínt és akár kézzel összegyúrjuk. Egy sűrű masszát kell kapjunk, ezért nem turmixoljuk. Egy órára a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Majd vizes kézzel tojásformákat formázunk és a lehűlt szószba tesszük, tetszőlegesen díszítjük. Pl: koktél paradicsommal, emlékeztet a piros tojásra, mint húsvéti szimbólumra.
Szabóné Papp Emőke - Fittanyuka
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez