Tippek az uzsonnásdobozba
Az iskolás napok ideje alatt egy állandóan fejtörésre okot adó helyzet: mi kerüljön az uzsonnás-dobozba? Ami egészen biztos, hogy mindig, de iskolás napokon aztán pláne ragaszkodni kell ahhoz, hogy a gyerek változatos és bőséges reggelit egyen.
Van olyan iskola, ahol rendes tízórai van, esetleg nem is olyan hosszú a nap, ha olyan az órarend, ilyenkor elég valami kisebb nasit, müzliszeletet vagy egy almát csomagolni. Ha viszont ez nincs, avagy már kamaszodó, feneketlen étvágyú gyermekkel rendelkezünk, akkor érdemes eltöprengenünk a lehetőségeken. A klasszikus iskolai uzsonna többnyire két szelet kenyér közé pakolt felvágott némi zöldséggel. Ha viszont nem szeretnénk, hogy a gyerek kókadtan bámuljon a matekórán, mert teleette magát a szalámis szendviccsel, akkor kicsit trükkösebb, könnyebb megoldásokat érdemes keresni. Már csak azért is, mert ez végül is egy köztes étkezés, tehát ha van rendes reggeli, meg majd lesz rendes ebéd, akkor nem kell komoly falatokkal megterhelni a gyomrot. Salátát nem könnyű gusztusosan becsomagolni, a kockákra vágott gyümölcs is könnyen megbarnul, de azért nem kell, hogy lemondjunk a zöldségekről. Tanuljunk meg pástétomokat készíteni, lehet gombás, paradicsomos, rukkolás. Vagy ízesítsünk túrót zöldfűszerekkel, snidlinggel, amikor akad, akkor medvehagymával. Ezek a finomságok egyébként a mi diétánknál is jól jöhetnek. És ha a kenyér helyett adnánk valami egészségesebbet: próbáljuk ki a tortillalapokat! Ma már a legtöbb hipermarketben megtaláljuk ezeket a kenyérpult környékén, és nagyszerűen alkalmasak arra, hogy valamilyen kencével megkenjük. Ízlés szerint tehetünk rá sonkát, vagy sajtot, salátalevelet, vékony zöldségszeleteket, feltekerjük és kész is. Ha előző este elkészítjük, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, reggel időt is nyerünk. Ha pedig felkarikázzuk és úgy tesszük az uzsonnásdobozba, akkor pedig könnyebb lesz megenni. Az minden uzsonnánál fontos szempont, hogy ne potyogjon ezerfelé, ha a gyerek beleharap, már a ruha miatt is. Teljes kiőrlésű kekszekből nincs hiány a piacon, de nagyszerű uzsonnakekszeket süthetünk könnyen az alábbi recept alapján. A zabpehely rendkívül gazdag B és E vitaminban, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz, élénkít és közben mégis teltségérzetet okoz. Ezenkívül is van még számtalan nagyszerű élettani hatása, így, mi felnőttek is fogyasszuk bátran, pláne a belőle készült finomságot.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg zabpehely
30 dkg nádcukor
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 dl tejföl
apróra vágott étcsokoládé
kandírozott narancskocka
vagy apróra vágott aszalt szilva, barack, vagy áfonya
Elkészítése: 20 dkg vajat mikróban felolvasztunk (kb. 5-10 másodpercenként leállítjuk és újra indítjuk, és ügyelünk rá, nehogy felrobbanjon, mert akkor sokat kell takarítani utána. A forró, folyékony vajba beleáztatjuk a zabpelyhet, majd elkeverjük. Megvárjuk, amíg kihűl. Közben egy másik tálban összekeverjük szárazon a nádcukrot, a tönkölylisztet és a szódabikarbónát. Ha szeretnénk, tovább bolondíthatjuk vaníliával vagy éppen őrölt fahéjjal, de anélkül is finom. Amíg kihűl a vajas zabpelyhünk, apró kockákra darabolunk étcsokit, és az éppen kéznél lévő aszalt gyümölcsöt, lehet szilva, barack, vörösáfonya, vagy kandírozott narancskocka. A száraz keverékhez hozzáadjuk a kihűlt zabpelyhet, majd a tejfölt, és egy keverőkanállal gyors mozdulatokkal összekeverjük. Jó sűrű masszát kapunk, ebbe mehetnek bele az aprított finomságok. Aztán a tepsibe sütőpapírt teszünk, és evőkanállal kis gombócokat adagolunk rá. Meg fognak nőni és kilapulnak, tehát hagyjunk nekik helyet. Két vagy három körben fogjuk tudni csak kisütni. Kb. 200 fokon kell sütni, 10-15 perc alatt kész. Ha dobozba tesszük, hetekig friss és finom marad. Igazából egyre jobb lesz, csak nem nagyon van ideje ezt bebizonyítani, mert annál gyorsabban elfogy.
De mivel az elkészítése tényleg nagyon egyszerű, ha beválik, akár hetente új ízvariációkkal lehet próbálkozni, kókuszreszelékkel, darált mandulával is kipróbálható. Rendkívül finom és tápláló, könnyű uzsonna lesz belőle.
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez