Tenyérnyi tortácskák
Ez lehetne a cupcake kicsit sarkított magyarra fordítása. Nem összetévesztendő a muffinnal, ami egy kevert tészta, csokival, gyümölccsel megszórva. A cupcake teljesen úgy készül, mint egy torta: piskóta felvert, valami töltelék, és a végén burkolás, ettől lesz a tésztája puha és nedves. Ráadásul a szemnek is kedves a látványa. Egy elegáns vacsorán, de gyerekzsúron is megállja a helyét desszertként, attól függ, mennyire visszük túlzásba a díszítést.
A mostani csokis-meggyes cupcake-nek olyan a tésztája mint a saher tortának. Kimérjük a hozzávalókat, szétválasztjuk a tojásokat. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, miközben tovább keverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas krémhez hozzákeverjük a csokit és a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. Muffin formába kanalazzuk - olyan háromnegyedig töltjük meg - és mehet a sütőbe. 180 fok, kb 15 perc. Ha kihűltek, akkor egy kiskanállal vájjuk ki a közepüket, ide fog jönni a töltelék. Ilyenkor lehet lecsapni a leeső süti végekre, én gyakorlatilag teljesen jól laktam ezekkel a kis tészta maradékokkal. Ha megettük a morzsákat, tegyük félre a tortácskákat és álljunk neki a tölteléknek. meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, felforraljuk, ha a cukor is elolvadt, a meggy is jól átforrósodott, hozzáadjuk a keményítőt, amit egy kávéskanálnyi vízzel csomómentesre keverünk, további ½ percig forraljuk, kevergetés közben, míg egészen besűrűsödik. Picikét ezt is hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk bele a tészták közepére. Ha ügyesek vagyunk, akkor anélkül tudjuk megtölteni, hogy kifolyjon, mert az később gond lesz a burkolásnál.
Most már csak a díszítés van hátra - szerintem a legjobb rész. A tetejére én 4 dl tejszínt kemény habbá vertem, és olyan 3-4 dkg olvasztott étcsokoládét csurgattam bele. Csillagcsöves nyomózsákba vele, aztán szép habrózsákat nyomunk a közepére. Ettől nem lett túl édes és túl sötét színű sem, nekem épp jó volt, de lehet variálni. Az ízharmónia tökéletes ennél az édességnél, tényleg nagyon ajánlom mindenkinek, mert nem túl bonyolult, viszont látványos és hát über finom. Vagy ezt már mondtam? :)
Csokis-meggyes cupcake:
- 120 g étcsoki
- 80 g vaj
- 60 g barnacukor
- 4 tojás szétválasztva
- 50 g liszt
Meggyszósz:
- 150 g meggy
- 10 g cukor
- 2 ek víz
- ½ kk keményítő
Hab:
- 4dl tejszín
- 3-4 dkg étcsoki
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez