Tarte tatin barackkal
Tarte tatin, azaz fordított torta - ez most barackos, de rendszerint almával szoktam készíteni. Francia, és talán ez a kedvencem a gallok édességei közül. Az enyhén sós, omlós-vajas tészta és a karamellizált gyümölcsök együttese verhetetlen íz-élmény, és látványnak sem utolsó.
A műveletet mondatni a szokásos módon a tészta elkészítésével kezdjük. A hideg vajat morzsoljuk el a tálba szitált liszttel, majd jöhet bele a só, a tojássárga, és a hideg víz. A folyadékot adjuk utoljára hozzá, és apránként, mert lehet, hogy nem veszi fel az összeset. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze az egészet, és fél órára tegyük a hűtőbe. Addig hámozzuk meg és szeleteljük fel a gyümölcsöket. Most jöhet a karamell. Mindenképpen egy kerámia, vagy vastag falú teflon edényt használjunk, hogy biztosan ne égjen meg a cukor. A formát erősen vajazzuk ki, majd oszlassuk el benne egyenletesen a kristálycukrot, és toljuk előmelegített sütőbe tíz percre. Akkor jó, ha szép aranybarna lesz és teljesen felolvad - ha nem elég a tíz perc, akkor kicsit tovább süssük. Ekkor már legyen ott az előkészített, felszeletelt barack. Ha kijött a karamell, nyomkodjuk bele körbe a gyümölcs gerezdeket, úgy, hogy egy irányba álljanak. Szórjuk meg egy kevés őrölt fahéjjal, dobjunk rá pár darabka vajat. Most vegyük ki a hűtőből a tésztát, és lisztezett deszkán nyújtsuk akkorára, mint a piteforma, majd fedjük be a karamellára rétegzett barackokat, úgy, mintha csak egy fóliát terítenénk rá. A széleit nyomkodjuk le, a tetejét pedig egy villával szurkáljuk meg. 175 fokon 25 perc kell neki körülbelül. Akkor jó, ha a tészta réteg rendesen megsül, lesz egy kis színe. Ha kész, még forrón helyezzünk rá egy nagy lapos tányért, és borítsuk át a másik felére, hogy a gyümölcs kerüljön a tetejére, és a tészta az aljára. Ne várjunk a fordítással túl sokat, mert a karamell ha hűl, akkor egyre erősebben köt, és akkor nem fog rendesen kijönni a formából. Mellé cukrozatlan tejszínhabot kínáljunk, egy jó nagy gombóccal, mert tökéletes páros a karamellizált barackkal.
Barackos tarte tatin:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárga
- csipet só
- 3 evőkanál hideg víz
- 4-5 őszibarack
- 10 dkg cukor (a karamellhez)
- őrölt fahéj
- 3 dkg vaj (a gyümölcs tetejére)
- 2 dl zsíros tejszín
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez