Sztívia mánia
Egyre nagyobb a szerelem a Dél-Amerikában őshonos növénnyel, amely kétszázszor édesebb és egészségesebb, mint a cukor. Újabb remek receptet teszteltünk.
Most, hogy már a Nestea zöld teák is 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaznak a természetes eredetű, kalóriamentes édesítő felhasználásának köszönhetően, kipróbáltuk, mit tudunk még sütni sztíviával. Az ismert cukrász, Papp Emese vezényletével almás-fahéjas kosárkákat készítettünk.
Próbáld ki te is otthon, és fél óra alatt egy egész vendégségnek elegendő desszertet kapsz, csökkentett cukortartalommal.
Hozzávalók kb. 18-20 db-hoz
Tészta
15 dkg liszt
10 dkg vaj (puha)
5 dkg gyümölcscukor
1 db tojássárgája
Töltelék
3 db alma (hámozva, szeletelve)
1 citrom héja és kevés leve
2 dkg vaj
1 csipet őrölt fahéj
2-3 csepp sztívia
1 evőkanál keményítő
0,5 dl víz
Díszítés
4 dkg szeletelt pörkölt mandula
Elkészítés
A tészta
1. A tészta hozzávalóit, kivéve a tojást, morzsold össze egy tálban.
2. A tojássárgáját hozzáadva gyúrd tésztává.
3. Nyújtsd a tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra, és szaggass akkora korongokat belőle, amellyel ki tudod bélelni azokat a kis kosár alakú
Emese tippje: nyújtás közben időnként lisztezz alá a tésztának és a formákból se felejtsd ki a „tapadás gátlót”!
4. A kosárkák alját szurkáld meg, hogy ne ázzon majd el a tészta és 15 percre a tedd a hűtőbe egy tálcán pihenni.
5. A sütőt ezalatt melegítsd elő 180 fokra és a kosárkákat süsd ki világosbarnára.
A töltelék
1. Az almákat hámozd meg, majd szeleteld fel.
2. Melegítsd fel a barnacukrot a fahéjjal együtt a vajon egy serpenyőben.
3. Az almát add hozzá a citromhéjjal és a sztíviával együtt, majd ízesítsd a citromlével.
4 A keményítőt keverd el a vízzel, majd add az almához.
5 Borítsd ki kosárkákat a formákból, töltsd meg őket a töltelékkel és szórd a tetejükre a mandulát.
Emese tippje: az ilyen formákat csak végső esetben kell elmosni. Amíg nem muszáj használd újra és újra őket, hogy minden, ami beléjük kerül, az ki is kerüljön belőlük – lehetőleg egy darabban.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez