Szörényi Örs konyhája: aranydurbincs
Egy pénteki koncertről hazafelé tartva meséltem a zenész barátaimnak, hogy másnap kimegyek a piacra és veszek egy szép, frissen vágott csirkét. Megfőzöm a farhátat levesnek és kirántom a szárnyát, combját, mellét úgy, ahogy gyerekkoromban a nagymamám készítette Szegeden. Másnap későn keltünk, megreggeliztünk, játszottunk a gyerekekkel. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy túl késő van már a piacozáshoz. Elmentem tehát az egyik áruházba, abban a reményben, hogy találok valami friss főzni valót. Ott rá is találtam négy, szép aranydurbincsra. Rögtön változott a terv!
Szokásomhoz híven - mint általában az általam készített hétvégi fogásokat - ezt is feltettem a Facebookra. A halacskák nemcsak lányaim, hanem a style.hu érdeklődését is felkeltették. Ezért arra gondoltam, hogy elsőként ezt a receptet osztom meg veletek.
Hozzávalók (4 személyre):
4 db. kb. 30-40 dkg-os aranydurbincs
1 kg burgonya
2-3 ek olívaolaj
2 lime vagy citrom
só (nagy szemű)
4 szál (8-10 cm) rozmaring, vagy kakukkfű
petrezselyem
350 gr. friss, vegyes saláta
almaecet
Elkészítés: dörzsöljük be a halakat kívül-belül a lime levével és a nagy szemű sóval. Tegyünk mindegyik hasába egy-egy rozmaring, vagy kakukkfű ágat, majd egy edényben rakjuk félre pihenni. A burgonyát főzzük meg a héjában, hűtsük kissé le, hámozzuk meg és vágjuk kb. 2-3 centis kockákra. A friss salátát állítsuk össze a kedvenc fajtáinkból. Én a következőket használom: jégsaláta, endívia, radicchio, madársaláta, ruccola, bébi spenót stb. Ezeket kedvünk szerint dúsíthatjuk vékonyra szeletelt fehér, vagy lilakáposztával, sárgarépával, retekkel, céklával, főtt kukoricaszemekkel. Néha a boltban megveszem a konyhakész salátát, amit rengeteg változatban kapni. Egy nagy tálba teszem, kb. 2-3 ek olívaolajjal, 2 ek almaecettel megöntözöm, 1-2 tk. nagy szemű sóval meghintem. Nálam a salátákból nem hiányozhatnak a különböző magvak (szezám, feketeszezám, napraforgómag, tökmag, fenyőmag, stb.), egyrészt mert egészségesek, másrészt mert nagyon szeretem őket.
Sütés előtt egy nagyobb serpenyőt felhevítünk és kb. 3 ek olívaolajat beleöntünk. Ha felforrósodott, beletesszük a burgonyát, egy csokor aprított petrezselyemmel és 1-2 tk nagy szemű sóval meghintjük, lepirítjuk, majd összeforgatjuk. Egy másik serpenyőt szintén felhevítünk, kb. 3 ek olívaolajat locsolunk rá és a halakat belehelyezzük. A hő erősségét állítsuk kb. 75%-ra és dobjunk a serpenyőbe 50 gr vajat. A halat sütés közben csak egyszer fordítjuk meg, így ha óvatosan alá nézünk és szépen megpirult az alsó oldala, akkor meg lehet fordítani két lapátkanál segítségével. Ha megsütöttük mindkét oldalát, tálalhatjuk a burgonyával és a salátával.
Szerző: Szörényi Örs
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez