Szörényi Örs konyhája: Kebab mazsolás rizzsel
Szentendrén van egy kedvenc helyem, egy karibi étterem. Egyrészt nagyon kedvelem a különleges ételeket, másrészt kedves a kiszolgálás. Olyannyira megtetszett ez az ízvilág, hogy otthon is megpróbáltam reprodukálni ezeket az ételeket. Természetesen itt nem álltam meg, hanem ezen a vonalon továbbhaladva születtek olyan receptek, melyek nem autentikusak, viszont beleillenek ebbe a sorba.
Ez a kebab, tulajdonképpen egy fasírt, annyi különbséggel, hogy fűszerezésében és az alkotóelemek tekintetében nagyon eltér a magyaros-fokhagymás-beáztatottzsemlés-vegetás változattól. A végeredményt tekintve egy egzotikus, sajátos ízvilágot kapunk.
Hozzávalók (4 személyre):
500 gr. darált hús (én marha és sertés húst használok, fele-fele arányban)
1 ek olívaolaj
2 ek. couscous
1 kisebb fej vöröshagyma
40 gr. cukkíni
1 közepes paradicsom
2 tk. friss gyömbér, finomra vágva, vagy reszelve
2 szál (8-10 cm) kakukkfűlevél
2-3 szál petrezselyem, apróra vágva
1 kk. római kömény
1 tk. őrölt fahéj
fél kk. reszelt szerecsendió
só
bors
200 gr. rizs
2 ek. olívaolaj
400 ml víz
egy marék mazsola
Elkészítés: A darált húst egy nagyobb tálba teszem, hogy könnyebb legyen összedolgozni. Gyakorlatilag az összes összetevőt (a bors-ig bezárólag) hozzáteszem. A vöröshagymát, a cukkínit és a paradicsomot a lehető legkisebb darabkákra, azaz finomra vágom, és jól összedolgozom a hússal. Kis kolbászkákat formázok belőle, ami kb.: 8 cm hosszú és 2-2,5 cm széles. Nem szükséges nagyon pontosan betartani a méreteket, lehet rusztikus is; a kisebbek a gyerekeké, a nagyobbak a felnőtteké. A kebabokat kétféleképpen lehet megsütni. Ha nem akarok sokat takarítani a konyhában, akkor egy nagyobb tepsire sütőpapírt teszek és ráhelyezem a kolbászkákat (olaj nem kell), egymástól legalább egy ujjnyi távolságra. 200 fokon, 20 percig sütöm, majd felteszem a sütőt a legmagasabb fokozatra és még 8-10 percig pirítom a tetejét. A másik mód a serpenyőben, 1-2 evőkanál olajon történő sütés. Szépen forgatgatjuk sütés közben, mintha nyáron grilleznénk… Ezt a változatot jobban szeretem, mert a kebabok felülete szebben megpirul és nem szárad ki, jobban összesülnek az ízek. Köretnek bármilyen főtt rizst adhatunk mellé. Én szeretem a mazsolás rizst, ami a hús fűszerezését jól kiegészíti. Teszek mellé egy kis friss vegyes salátát, amit kevés apróra vágott lilahagymával megszórok és rácsavarok pár csepp citromlevet és pár csepp olívaolajat. A kolbászkákat díszíthetjük majonézzel, vagy barbecue szósszal, finoman, vékony csíkokat húzva keresztül rajta. A kebab elkészítésének számtalan variációja van. Például eredetileg a cukkíni helyett sült sütőtökkel készítettem. A különböző összetevőkkel bátran lehet próbálkozni kinek-kinek a maga kreativitása és ízlése szerint, figyelembe véve az idény adta lehetőségeket is.
Szörényi Örs
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez