Szörényi Örs konyhája: Fish & chips
1970-ben született egy interjú az Illés zenekarral a BBC rádióban. Abban az interjúban a zenekar nyilatkozott arról, hogy Magyarországon az idősebbek - és ebbe beletartoztak a politikai vezetők is - nem nézik jó szemmel a hosszú haj viseletét. Ezt a fiatalok nehezen tudták elfogadni, és a riporteri kérdésre, miszerint: „Mennyiben befolyásolja a zenekar fogadtatását a hosszú haj?” csak annyit válaszoltak, hogy primitívek és ellenségesek, akik ezt nem fogadják el… A szocialista vezetés ezt nyílt támadásnak vette, így az interjúnak az lett a következménye, hogy hazaérkezésükkor letiltották a zenekart. Ez azt jelentette, hogy nem játszhatták a rádiók a számaikat, illetve nem léphettek fel, kizárólag vidéken.
30 évvel később, 2000-ben, a 35 éves jubileumát ünneplő Illés zenekarról készült televíziós filmsorozat. A forgatás egyik helyszíne London volt, s egy ebédszünetben vetődött fel a kérdés, hogy mit együnk. Persze, hogy a Fish and Chips jutott mindenki eszébe (a steak mellett), tehát elkezdtünk keresni egy halast… Valahogy ez London belvárosában nem sikerült. Biztos a helyismeret hiánya miatt. A hosszúra nyúlt ebédszünetben lejárt lábainkat végül egy elegáns étteremben pihentettük meg, aminek a bejáratánál egy tábla jelezte, hogy kapható hal krumplival… Bent aztán kiderült, hogy elfogyott, így egy méregdrága halibut filével (ami mellesleg nagyon jól volt elkészítve!), szósszal és vadrizzsel voltunk kénytelenek feladni a Fish & Chips-ért folytatott harcot. A „Fater” még sokáig emlegette a halkeresős történetet.
Most az 50 éves jubileumon eszembe jutott ez a történet, így nekiálltam Fish & Chips-et készíteni. Sajnos nem tudtam beszerezni az elmaradhatatlan tőkehalat, meg amúgy is szerettem volna valamilyen hazai halból kipróbálni. Lett tehát harcsa. Kifejezetten szeretem a remoulade mártást, ezért ezzel egészítettem ki.
Hozzávalók (4 személyre):
Hal:
- 8 szelet, kb. 100-150 g-os (tőkehal, harcsa, vagy amit szeretünk)
- 50 g liszt
- 1 kg burgonya
Sörtészta:
- 150 g búzaliszt
- 150 g rizsliszt (ha nem áll rendelkezésünkre, lehet búza)
- 250 ml sör
- 250 ml víz
- 4 g porélesztő
- 1 kk. só
Remoulade mártás:
- 500 ml majonéz, ha lehet frissen készített! Ehhez: 3 tojássárgája, 500 ml olaj, 1 ek. mustár
-5 db kisebb csemegeuborka
- 25 g kapribogyó
- fél fej lilahagyma
- fél csokor petrezselyem
- 1 ek. aprított tárkonylevél (én az ecetben eltett verziót használom)
- 1 ek. mustár
- 1 kk. só
- ½ kk.fehérbors
- 1 ek. porcukor
- 1 ek. citromlé
- 100 ml habtejszín
Képgaléria
A képgalériáért kattints a fotóra, ahol megtalálod az elkészítés lépéseit!
Elkészítés:
Kezdjük a mártással! Csináljunk friss majonézt! Akinek nincs kedve, az használjon boltit, és hagyja ki a most következő dőlt betűs részt. 3 tojássárgáját elválasztok a fehérjétől, beleteszem egy nagyobb keverőtálba és hozzáadok egy evőkanál mustárt. (Akinek maradt a karácsonyi receptemből Colman’s mustárpora, az tegyen 2 teáskanállal a tojássárgákra.) Kézi mixerrel elkezdem keverni a tojásokat és hozzáteszem az olajat, először csöpögtetve, majd ha kezd kissé összeállni, vékony sugárban. Amikor beleöntöttem az összes olajat, egy nagyon kemény masszát kapok. Hozzáöntöm a tejszínt, porcukorral, sóval, borssal, a mustárral és a citromlével ízesítem. A mártás többi összetevőjét egészen finomra aprítom össze, és hozzákeverem a majonézhez. Lefedve a hűtőbe teszem.
A hal „kabátjához”, azaz a bundájához egy nagyobb tálba beleteszem a lisztet, megsózom, hozzáteszem az élesztőt, a sört és a vizet. Közben kézi habverővel (vagy fakanállal) kevergetem. Fedjük le egy fóliával és tegyük langyos helyre, hogy az élesztő el tudjon kezdeni éledni!
A halakból ujjnyi, kétujjnyi szeleteket vágok és papírtörlővel megszárítom.
Tisztítás után a burgonya oldalait úgy vágom le, hogy egyenesek legyenek, tehát egy nagy kocka, vagy hasáb legyen belőle. Ezután egyenlő nagyságú szeleteket, majd hasábokat vágok belőle. Lehet ezt csak egyszerű hasábra is vágni… Sütés előtt a krumplikat szárazra törlöm és úgy teszem be a felforrósított olajba. Nem teszek bele sokat egyszerre, mert nem sül meg szépen. Amikor megsültek, egy papírtörlővel ellátott tányérra teszem és megsózom.
A halakat először beleforgatom a lisztbe és ezt követően az élesztős masszába. Forró olajba teszem, és itt is érvényes a szabály, hogy ne tegyünk túl sok sütnivalót az olajba, mert lehűti. Kb. 3 percig sütöm a halakat, majd papírtörlőre szedem.
A Fish & Chips népszerű eledele volt az angol munkásoknak, akik újságpapírba tálalva fogyasztották.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez