Szörényi Örs konyhája: A spárga
Legutóbbi medvehagymás írásomban már jeleztem, hogy mennyire szeretem a primőröket. A „tavaszi szem-szájnak ingere”sorozat következő alanya a spárga.
Azért is szeretem a spárgát, mert nagyon széles az elkészíthetésének a tárháza. Lehet leveseket, szószokat, hideg és meleg előételeket, salátákat, és sokféle főételt is készíteni belőle. A hétvégén egy könnyű tavaszi spagettit dobtam össze. Szerintem érdemes kipróbálni! Kedvcsinálónak leírom még egy spárga krémleves receptjét is. Ezt a kettőt nem célszerű egy menüben tálalni, mivel mindkettőt tejszínnel készítem.
Előkészítés:
A spárgákat megmosom. A leggyakoribb felhasználási javaslat szerint a két végénél megfogjuk a spárgaszálakat, ívben meghajlítjuk. Ott törik el, ahol a fás rész véget ér. Innen érdemes felhasználni. Így viszont nagy az anyagveszteség, így ha idősebb spárgával dolgozom egyszerűen burgonyahámozóval megtisztítom az alsó harmadát. Ezt a részt is felhasználom a leveshez.(Ha más ételt készítek, akkor azt a spárgák nagyobbik részéből teszem.) A spárgák fejét érdemes egészben meghagyni. Nagyon jól mutatnak majd a selymes krémlevesben.
Spárga krémleves bacon chips- szel
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 g vaj
- 200 ml tejszín (lehetőleg ne főzőtejszín, hanem habtejszín legyen)
- 250 g spárga (kb.10-15 szál)
- 800 ml zöldség alaplé
- 1 tk só
- 8 szelet bacon
Elkészítés:
A spárgák fejét külön megpárolom egy pici vajon vagy egy kis vízben. A többi részt vajon megpárolom, felöntöm az alaplével és beforralom. A tejszínt egy edénybe öntöm és a forró levesből rámerek egy merőkanállal. Összekeverem, majd visszaöntöm a levesbe és sózom. Botmixerrel krémesítem.
A bacont közepes lángon ropogósra megsütöm, lecsöpögtetem és papírtörlőn megszárítom. Késsel összeaprítom kb. 1x1-cm-es darabokra és a spárgafejekkel együtt belehelyezem a tányérokba, majd ráöntöm a levest.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez