Szilvás pite, ahogy nagyanyánk csinálta
Miért szeretjük a szilvát? A szilva a bélrendszer kéményseprője, az emésztés segítője, a székrekedés népi ellenszere, úgy frissen, mint aszalva. Magas a B-vitamin tartalma miatt képes nyugtatni az idegrendszert, tanulásnál segíti a koncentráltságot és karban tartja a memóriát. Csökkenti a vérnyomást, kiváló vértisztító, így jól hat a reumás és köszvényes bántalmakra. Magas kálium tartalma normalizálja a szívritmust, beállítja a vér lúg-egyensúlyát. A piacon édes, magvaválót vásárolj, ezeknek kisebb a savtartalma.
A szilvás pite, ahogy nagyanyánk csinálta
Hozzávalók:
15 dkg zsír,
15 dkg cukor,
3 tojás sárgája,
1 kis pohár tejföl,
1 sütőpor,
50 dkg liszt,
1 kg szilva,
ahéj,
zsemle vagy édes morzsa
Elkészítése: A tészta hozzávalóit dolgozd össze, először egy tálban, majd lisztezett deszkán. Pihentesd hűtőben. Ne hagyd, hogy megolvadjon a zsír, mert kezelhetetlen lesz a tészta! A szilvát mosd meg, magozd ki, negyedeld és szórd meg fahéjas cukorral. A tészta felét tedd tepsibe, nyújtsd sütőpapírra, szórd meg vékonyan morzsával, hogy a szilva leve ne áztassa el. A szilvát lecsepegtetve helyezd rá és a tészta maradék feléből sodorj rácsokat, amellyel befeded a gyümölcsréteget. Süsd aranybarnára a tetejét!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez