Szénhidrát és zsír az edzés előtt?
Nemrég a The New York Times hírül adta, hogy a jobb állóképesség érdekében mit is kellene fogyasztaniuk a keményen edző, sportoló nőknek. Szerintük ugyanis az edzések előtt elfogyasztott szénhidrát, valamint zsír segíthet nekik abban, hogy a legkeményebb edzést is végigcsinálják.
Természetesen nem kalóriákban tocsogó oldalast, vagy éppen sajtburgert kell magadhoz venned, hanem olyan természetes zsírokat tartalmazó ételeket, mint a dió, az avokádó, vagy éppen az extra szűz olivaolaj. Legyünk őszinték, egy átlagember, aki most kezd el sportolni, két hét alatt nem jut el oda, hogy elsők között fussa le a nagy nyári maratont. Sőt, a napi 1 órás edzéshez is szépen-lassan kell hozzászoktatunk magunkat. Valamint néha még a profi sportolóknak is lehetnek rosszabb napjaik, pedig ők akár iskola, munka helyett is testük edzésével foglalkoznak. Így kellenek hát a kisebb-nagyobb trükkök…
A lap szerint fontos, hogy kellő mennyiségű természetes zsírt, szénhidrátot fogyasszunk, mert azokra szervezetünk energiaforrásként tekint. Egy átlagembernek maximum 20-30 százalékban lehet zsír, és 40-50 százalék a szénhidrát bevitele (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek), és ezzel nagyjából egészséges életmódot, kiegyensúlyozott étrendet követnek, amely az edzésekkel könnyedén tünteti el a nem kívánt párnákat.
"Azzal, hogy rengetegen tömik magukba a szénhidrátokat, képesek ellustulni. Túl sokat ülnek, és nem mozognak. Ha nem mozgunk napi egy órát, akkor azzal súlyosan növeljük a krónikus betegségek kockázatát. A szénhidrátok becsapósak, mert könnyen elérhetőek, jóízűek, így roppant népszerűek is." - árulta el egy fitneszedző a The New York Times-nak. "Azonban, ha nem csak szénhidrátot eszünk, hanem tényleg törekszünk a változatos, egészséges étkezésre, akkor energiával telve indulhat meg a fogyás, miközben a szív és az érrendszer is egészséges marad." – tette még hozzá.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez