Szekszárd és az úti pogi
Az útipogi története tavalyra nyúlik vissza, amikor is Török-Bognár Renáta kiposztolta a medvehagymás pogácsa receptjét. Azóta akárkinek megsütöttem, aranyba foglalja a nevem. Szóval Reni ezúton is köszönöm. Kicsit persze változtattam rajta, de nem azért mert nem volt jó úgy ahogy volt (tökéletes), hanem kitaláltam, hogy kipróbálom tejföllel elkevert túróval, és vaj helyett házi kacsazsírral, valamint újhagymával.
A pogisztoriról: március 15-e szerencsére négynaposra sikerült, és erre a négy napra borozni mentünk Szekszárdra. Igen-igen ez egy alkohol gazdag túra volt – tehát muszáj volt egy kicsit kibélelni a gyomrot – ezért kellett a pogácsa. Aztán végül azért adtam be a derekam, mert gondoltam úgyis nagy a társaság, biztos mindenkinek jól fog esni a “hosszú” úton, és egyébként is, ahogy jó anyám mindig készített az útra szendvicset, én nekik most túrós-újhagymás Reni pogival kedveskedtem.
Összetevők:
500 g liszt
1/2 cs friss élesztő
6-7 szál újhagyma aprítva
100 g vaj én házit használtam (fény utcai piacról)
150 g túró
1 dl tejföl
150 g házi kacsazsír vajjal is jól működik, akkor 250 g vaj kell bele
1, 5 dl tej
reszelt sajt cheddart használtam
3-4 kk. só
2 db tojás sárgája kenéshez
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A tejet langyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, majd kb. 15 percig hagyom hogy felfusson. A lisztet, a vajjal és a hűtőhideg kacsazsírral elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a sót, a felaprított újhagymát, a tejföllel elkevert túrót. A drága konyhagépem segítségével nagyon lágy tésztát dagasztottam belőle. Majd kelesztőtálban meleg helyen a duplájára kelesztettem.
Mikor szépen megkelt kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán és félbehajtottam, majd még egyszer félbe, és így letakart konyharuha alatt 30 percig hagytam pihenni. Ezután újra végig csináltam a félbehajtós műveletet és megint 30 percig pihentettem letakarva.
Végül kinyújtottam szabályos kockákra vágtam, megkentem tojással a tetejüket, megszórtam reszelt cheddar sajttal és sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig tovább pihentettem (kb. amíg bemelegedett a sütő), majd 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez