Szaloncukor, a magyar édesség
A szaloncukor jellegzetes, magyar, karácsonyi édesség. Ma már többféle ízben és csomagolásban beszerezhetőek. A marcipános ízűtől kezdve egészen a narancsosig, a fényes papíroson át a textilcsomagolásig számtalan aromával és színnel találkozhatunk. De miért is szaloncukor lett ennek a finomságnak a neve?
A szaloncukor ősét először Franciaországban készítették, ami egy folyadékkal töltött cukorka volt, amely díszcsomagolást kapott. A reformkorban - francia mintára - a polgári lakásokban fogadószobákat hoztak létre a vendégek számára és karácsonykor ebben a helyiségben állították fel a karácsonyfát. A vendéget cukorkával kínálták, melyet a szalon helyiségben elegáns csomagolásban a fára akasztottak. Az első időben kézzel készítették a szaloncukrot, aztán megjelentek a fondant készítő gépek. A cukorka csomagolásának két végén a rojtokat is először kézzel, majd később ricselő géppel kezdték el „rojtozni”. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. Több kiváló szaloncukor recepttel találkozhatunk, így akár - ha ügyesek vagyunk - mi magunk is készíthetünk otthon a szeretet ünnepére.
Turbék Ildikó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez