Speciális étrendet követsz? Itt a segítség!
Sok oka lehet annak, hogy miért dönt valaki speciális étrend mellett: etikai megfontolás, kíváncsiság, ételallergia vagy intolerancia. Bár jelentős fejlődésen ment keresztül a speciális élelmiszerek piaca, továbbra sem rózsás a helyzet. Cikkünkben bemutatjuk a speciális étkezési szokásokkal járó nehézségeket és tippeket adunk arra, hogyan küzdj meg velük!
Ételallergia: gyakoribb, mint gondolnád
Az ételallergia kóros immunreakció az elfogyasztott élelmiszerek valamelyik komponensére. Szakmai becslések szerint hazánkban a felnőtt populáció 1%-át, míg a gyermekek 7%-át érinti valamilyen ételallergia. A leggyakoribb allergén ételek között megtalálható a kagyló, mogyoró, tej, tojás és hal. Minden esetben érdemes szakorvoshoz fordulni, ha felmerül az ételintolerancia vagy allergia gyanúja. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, amelyek akár allergiás reakcióra is utalhatnak:
- anafilaxia
- csalánkiütés
- dermatitis (ekcéma)
- erős mellkasi fájdalom
- erős és tartós viszketés
- gyakori hasmenés
- hasi fájdalom és görcs
- hányinger és hányás
- intenzív gyomorfájdalom
- nehézlégzés
- orrdugulás és orrfolyás
- zavaró garatviszketés
- étkezés utáni orrviszketés
Életmódváltás, amely segíthet
Bár elsőre sokkoló lehet az ételallergia vagy intolerancia diagnózisa, azonban életmódváltással elkerülhetőek a kellemetlen tünetek. A kezdeti nehézség leküzdését követően számos új recepttel és élelmiszerrel ismerkedhetsz meg. Sőt, a gasztronómiai felfedezéseket megoszthatod baráti és családi köröddel. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy pozitívabban éld meg a változást:
- Kérj alapos tájékoztatást kezelőorvosodtól az allergiát illetően! Értsd meg a betegség okát és tüneteit!
- Keress izgalmas ízeket! Ne riadj vissza új élelmiszerek kipróbálásától! Sok esetben az ételintolerancia kitágítja a kulináris horizontot!
- Oszd meg tapasztalataidat a számodra fontos személyekkel!
- Ha szükségesnek érzed, lépj be olyan közösségbe, ahol szintén speciális étrendet követő személyek vannak! Sokat segíthet mások tapasztalatainak a megismerése.
Speciális étrend követésének nehézségei
#1 Extra figyelem vásárláskor
A kezdeti időszakban jelentős idő- és energiaráfordítással jár az új vásárlási rutin kialakítása. Egyéni étkezési igényeidnek megfelelő élelmiszereket találni olykor nem könnyű. Az összetevők listájának böngészése szokatlan lehet, ha korábban erre nem fordítottál figyelmet.
#2 Új receptek
Míg egyesek izgatottan vetik magukat a gasztrokalandokba, sokak számára stresszes a megszokott recepteket átalakítani. Szerencsére könyvek, blogok és videó csatornák százai kínálnak fantasztikus recepteket azok számára, akik speciális étrendet követnek.
#3 Csábító ételek
Ellenállhatatlan a laktóz tartalmú sütemény? Nehezen tudsz lemondani az állati eredetű élelmiszereket tartalmazó fogásokról? Rajongsz a cukros üdítőkért? Fontos, hogy a csábítás ellenére képes légy nemet mondani az allergiás reakciót kiváltó élelmiszerekre.
#4 Több személyre főzni
Míg egyedülállóként könnyen megoldható a speciális étrend szerinti főzés, amennyiben rendszeresen készítesz ételeket másoknak, a helyzet sokkal bonyolultabb. Két stratégia közül érdemes választani:
- Speciális étrend szerinti főzés mindenkinek: Bár a logisztikai teher alacsonyabb, mégis jelentős kompromisszummal jár ez a stratégia. A közösség többi tagja nem feltétlen akarja kizárni az étrendjéből a problémás elemeket.
- Eltérő étrend szerinti főzés: Külön fogásokat készíteni minden családi ebédnél időigényes és költséges. Még nagy odafigyelés mellett is jelentős a keresztszennyeződés kockázata.
Szélesebb a speciális élelmiszerek kínálata, de korántsem eléggé
Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül a speciális élelmiszerek piaca. Jó példa erre, hogy a vegán élelmiszerek piaca 2020-ban 19,7 milliárd dollár volt és az üzleti előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 36,3 milliárd dollárt. Az élelmiszerboltok kínálatát átvizsgálva látható, hogy a konvencionális termékek mellett, hipoallergén ételek is nagy számban elérhetőek.
A speciális étrendre fókuszáló éttermek mellett, népszerű gyorsétterem láncok kínálatában is gyakran feltűnnek vegán, vegetáriánus, glutén- és cukormentes opciók. Bár a különleges étkezési igényű személyek helyzete sokat javult, számtalan helyzetben komoly lemondásokkal kell szembenézniük. Kisebb élelmiszerbolt, apróbb települések és egyes vendéglátó egységek még nem készültek fel a speciális étkezésű vásárlókra. Szerencsére van megoldás. Gluténmentes ételrendelés vagy diabetikus étel házhozszállítás? Koránt sem lehetetlen!
Dr. Séf: gluténmentes, allergénmentes ételrendelés Budapesten és környékén
A DrSéf Kft. gluténmentes és egyéb allergénmentes ételrendelést nyújt Budapesten és környékén lisztérzékenyeknek, tejcukor érzékenyeknek és tojásallergiásoknak. Ételeik Magyarország első olyan szakértői konyhájában készülnek, ahol kizárólag glutén-, tej- és tojásmentes alapanyagokból állítanak elő speciális fogásokat. Más alapanyagok be sem kerülnek a konyhába, így a gyártási keresztszennyeződés 100%-ban kizárt! Legyen szó vegán, vegetáriánus, cukor- vagy gluténmentes étkezésről, a Dr.Séf tökéletes választás!
Képek forrása:
https://www.pexels.com/photo/assorted-salads-on-bowls-1640773/
https://www.pexels.com/photo/person-holding-sliced-vegetable-2284166/
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez